Hírek

2014.12.17. 18:25

Fizetős lesz a Pentele híd?

Dunaújváros - Kevés kivételtől eltekintve január elsejétől szinte minden, eddig ingyenesen használható gyorsforgalmi útszakasz díjköteles lesz.

Gallai Péter

A túloldalról is sokan a Pentele hídon  járnak át iskolába, munkába, vagy kórházba menet (Fotó: Anda Fábián)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fizetős körbe az M8-as autópálya Pentele hídja is beletartozna. Ennek elkerüléséért dolgozik dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

A napokban látott napvilágot a hír, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium január elsejétől az arányos közteherviselés érdekében az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnteti az év végéig még ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi szakaszok díjmentességét. Mint a tárca közleménye fogalmaz: Az M0 körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, a díjasítást itt az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé. A jövőben tehát az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. Emellett januártól egy-egy megye díjköteles útjait újfajta, éves e-matricákkal is használhatják az autósok, amelyek ötezer forintba kerülnek majd. Magyarul aki mondjuk Dunaújvárosból ingázik Budapestre, az két megyei matricával, évi tízezer forinttal letudhatja a bejárást, szemben az eddig 43 ezer forinttal.

A tervezett módosítás értelmében az M8-as sztráda Pentele hídján az M9-es szekszárdi átkelőjéhez hasonlóan is megszűnik a díjmentesség, amit kérdésünkre a tárca kommunikációs főosztálya is megerősített, azzal a megjegyzéssel, hogy végleges akkor lesz minden, ha a rendeletet a Magyar Közlönyben is kihirdetik, legkésőbb december 31-ig.

A minisztériumnál jeleztük azt is, hogy a megyei matrica esetében a dunaújvárosi híd (is) felvet egy problémát, ugyanis egyik oldala Fejér, a másik pedig Bács-Kiskun megyéhez tartozik, ezért kettőt kell(ene) majd vásárolni. Mindez azért érdekes, mert a sztráda a Dunán átérve egyből véget is ér az 51-es főútnál, tehát pár száz méterről van csak szó, amiért ismét fizetni kellene. Ez igaz visszafelé is, aki átjön a hídon Bácsból, s egyből lehajt a 6-os főúti csomópontnál. Javasoltuk: legalább az ésszerűséget követve jelen esetben elég lenne egy Fejér, vagy egy Bács-Kiskun matrica is

Mint megtudtuk, ebben az esetben sincs kivétel, itt is a megyehatár számít, azaz két matricát kell vásárolni, bár hozzátették, hogy a tapasztalatok tükrében utólagos módosításokra lesz majd lehetőség. Bár a tiltakozások hatására az M0-ás részeként épült Megyeri hidat már előtte kivették a díjfizetésre kötelezett körből.

- Az újfajta modelltől azt várjuk, hogy több úthasználó jelenik meg a nagy költséggel épült sztrádákon, hiszen eddig sokan voltak, akik húsz-harminc kilométerért nem vettek időalapú jogosultságot, amelyek természetesen megmaradnak. Fejér egyébként az autópályákkal legjobban ellátott megyék közé tartozik, tehát itt különösen megéri a megyei matrica vásárlása, amely havi négyszáz forint kiadást jelent. Ami jóval kevesebb, mintha mondjuk valaki az M7-es autópálya eddig ingyenes elkerülője helyett áthajt a városon, hosszabb idővel és több üzemanyaggal számolva - fogalmaztak lapunknak.

A tárca tájékoztatása szerint a megyei matrica bevezetés után egy hónap türelmi idő lesz, azaz január végéig ha valaki jogosultság nélkül használ egy szakaszt, de utólag megváltja az éves megyei vignettát, akkor mentesül a pótdíjfizetési kötelezettség alól.

Számos érv szól a Pentele híd díjmentessége mellett

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő úgy véli, számos érv szól amellett, hogy továbbra is ingyenesen lehessen használni a Pentele hidat.

Szerdán délelőtt Dunaújvárosban tartott fogadónapot Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő. A fogadónapot megelőző reggeli sajtótájékoztatón lapunk munkatársa a Pentele híd tervezett fizetéssé tételéről is érdeklődött a képviselőnél. Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy az útdíjak ügyében, így a Pentele híddal kapcsolatban is még zajlanak az egyeztetések, ám a Bács-Kiskun megyei képviselőtársakkal közösen azt szeretnék elérni, hogy a Pentele híd használatáért ne kelljen fizetni a jövőben. A képviselő szerint ez több okból is indokolt, hiszen sokak napi rendszerességgel használják a hidat munkába, illetve iskolába járáshoz, valamint a Szent Pantaleon Kórház látja el számos Bács-Kiskun megyei település egészségügyi ellátását is. Lapzártánkig még nem született hivatalos döntés a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!