Hírek

2013.08.02. 22:00

Több mint önvédelmi harcművészet

Idén húsz éves a helyi aikidó klub, amely tizennyolcadik nyári táborát szervezte meg a Lorántffyban.

Szabó Szabolcs

A fizikum és a szellem közös harmóniája – így jellemzi Pallag János, a helyi Aikidó Önvédelmi Klub oszlopos tagja, a tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet küldetését. A dunaújvárosi klub idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, és tizennyolcadik alkalommal rendezik meg nyári táborukat. Ezúttal a Lorántffy iskolában.

– E békés, önvédelmi harcművészet lehetőségei sajnos beszűkültek az utóbbi években. Országosan összesen közel ezer követője van, városi szinten 40-50 fő aikidózik – mondja Pallag, aki megjegyzi, az aikidó és a belőle fakadó tanítások az élet számos területén remekül alkalmazhatók. Például a konfliktuskezelés területén, ezért oktatják az aikidót több helyi iskolában, hogy ne csattanjon el az a bizonyos pofon...

Riportalanyunk egyébként elvetemült kohászként jellemzi magát. Az aikidóval az egyre gyarapodó súlyfeleslege miatt ismerkedett meg.

1993-ban 39 évesen érezte, hogy életmódváltásra van szüksége, ám tudta, hogy egy klasszikus versenysportba nem kíván belevágni. Lement egy aikidó foglalkozásra és ott ragadt, mára már ő és barátai szervezik a helyi aikidós életet, beleértve a nyári tábort is. Beszélgetésünk közben az országos „aikidós” családból is folyamatosan érkeznek. Jönnek Békéscsabáról, Budapestről, Szegedről. Sőt, még Nagy-Britanniából is.

Az európai szövetség korábbi titkára, a nyolcdanos mester, Michael Naery, évek óta visszajáró vendég. Fentebb az aikidós család említése nem véletlen, hiszen mint megtudtuk, a helyi aikidós élet alapítójának, Verebics Antalnak munkáját, lánya, Verebics Hajnalka folytatta. Ma ő az egyetlen olyan magyar aikidós hölgy, aki öt dannal rendelkezik. Bizonyára már kitalálták, lányával, aki szintén Hajnalka névre hallgat, együtt vesznek részt a táborban. Verebics Hajnalka instruktor irányítása alapján a négydanos Kiss Attila vezeti a foglalkozásokat. A tábori lét komoly megpróbáltatásokkal jár, négyszer egy órát edzenek a résztvevők, a penzumok között mindössze ötperces szünetet iktatnak be. A szervezők számos extra programról is gondoskodtak, így tegnap este bankett is várta a résztvevőket. A helyi klub évek óta munkával viszonozza a Lorántffy iskola segítségét, idén az öltöző zuhanyzóinak felújításában nyújtanak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!