Hírek

2013.11.17. 20:30

Szűrések, előadások, valamint hasznos tanácsok Nagyvenyimen

Előadásokkal, szűrésekkel és hasznos tanácsokkal szolgált Nagvenyim idei Egészségnapja a résztvevőknek. Fő, hogy jól érezzünk magunkat!

Körmendi Erzsébet

Az Egészségnapon a település egyik háziorvosa, dr. Zseli József köszöntötte a megjelenteket, és elmondta: a rendezvény nagyon hasznos abból a szempontból, hogy rámutat, mit kell tenni a betegségek megelőzése, az egészség megóvása érdekében.

Első előadóként Kegyes Lászlóné orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikustól – aki Nagyvenyim alpolgármestere „civilben” – megtudhatták a résztvevők, mit tegyen az ember, mielőtt laborvizsgálatra megy, hogy a lehető legkorrektebb eredményt kapja. A hallgatók fontos információkat kapnak a korrekt laboreredmény eléréséhez szükséges teendőkről, a táplálkozásból, életmódbeli szokásokból adódó hibalehetőségek kiküszöböléséből, a vércukor önellenőrzés helyes gyakorlatáról.

Fotó: Ónodi Zoltán

Krasznavölgyi Ágnes dietetikus az egészségnapon végzett szűrésekhez kapcsolódva ismerteti a metabolikus szindróma fogalmát, kritériumrendszerét, majd összefoglalta az egyes elemek diétás kezelését, illetve megelőzésével kapcsolatos táplálkozási tudnivalókat.

A mozgás is hozzá tartozik az egészséges élethez. Terekiné Rendes Éva a nordic walking (skandináv gyaloglás, síjárás) lényegét foglalta össze: egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket mozgáskoordinációnkat. Az érdeklődők elméleti és gyakorlati síkon egyaránt hasznos információkat szereztek erről a viszonylag könnyű, mégis nagyon hasznos mozgásformáról, amely ma már életformának is nevezhető, előszeretettel gyakorolják Rácalmáson például klub formában is.

– Örömmel vettük, hogy a Szent Pantaleon Kórház kiterjesztette Nagyvenyimre is a pályázati forrásból megvalósuló egészségre nevelő programját. Településünkön régi hagyománya van az Egészségnapnak – tette hozzá Szabóné Lőrinc Ilona polgármester.

 

Az Egészségnap résztvevői megtudhatták, hogyan is állnak? Megmérethették a vérnyomásukat, a pulzusukat, koleszterin szintjüket, megtudták a testtömeg indexüket. A kapott értékeket szakemberek elemezték, elmondták például, ha valakinek magasnak bizonyult a vérnyomása, akkor mit kell tennie, ha el szeretné kerülni a nagyobb bajt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!