Hírek

2016.08.07. 18:50

Pálhalma: Foglalkoztatásban az élen

Dunaújváros - Pálhalma meghatározó jelentőségű intézete a magyar büntetés-végrehajtásnak, amely foglalkoztatás területén az első helyen áll. Az új börtönök építésével pedig itt is csökken majd a zsúfoltság.

Gallai Péter

Többek között erről is beszélt Csóti András altábornagy, országos parancsnok a Hírlapnak, amikor nemrégiben Dunaújvárosban járt. Mint elmondta, a börtönök bővítése ütemterv szerint halad, a kormány jóváhagyta az következő két év programját.

- Jelenleg a tervezés fázisában vagyunk, s nagyon bízom benne, hogy jövő márciusban a valós kivitelezések is elindulhatnak. Mintegy hatezer új férőhely jön létre, a jelenlegihez képest ez óriási fejlődés, a meglévő férőhely negyven százalékát jelenti.

- Az nem merült fel, hogy a meglévő intézeteket bővítsék tovább?

- Úgy gondolom, ez a rendszer tovább már nem növelhető, egyébként a börtönfejlesztés első ütemében az úgynevezett barnamezős beruházásokat folytattuk le, ennek során a meglévő intézeteket, körleteket bővítettük. Minden intézetnek van egy optimális nagyságrendje, kezelhetőség, irányítás, biztonság szempontjából. Úgy vélem, élni kell azzal az igazi nagy lehetőséggel, egyben felelősséggel, hogy zöldmezős beruházásként, a kor követelményeinek megfelelő bv-intézeteket építünk. Ennek ellenére természetesen a meglévő intézményeket is folyamatosan korszerűsítjük, részben pályázati pénzekből. Például Pálhalma élen jár a napelemes beruházások, vagy a nyílászárók cseréje vonatkozásában.

Csóti András altábornagy, országos parancsnok Fotó: Ady Géza

- Az új létesítményekkel a hazai börtönökben tapasztalható túlzsúfoltság milyen mértékben tud csökkenni?

- A számokból egyértelműen következik, hogy száz százalékos telítettség felett egyetlen intézetünk sem lesz.

- A fogvatartottak teljes foglalkoztatása kiemelt feladat és cél, ami elvárás a kormányzat részéről is.

- Elsősorban foglalkoztatásról beszélünk, ami magában foglalja a munkáltatást, de az oktatást, képzést is. Ugyanis van olyan időszak, amikor a tanulás legalább annyira fontos a későbbi munka, vagy a szabadulás utáni reintegráció miatt, hogy ezt kell előtérbe helyezni. Egyébként a foglalkoztatási mutató most nyolcvannégy százalékos. Azonban ez száz százalék sosem lesz, hiszen egyrészt vannak előzetes letartóztatásban lévők, illetve munkaképtelenek és nyugdíjasok is. Az alapvető cél az, hogy mindenki, aki egészséges és munkaképes, annak biztosítsunk lehetőséget. Ahogy a beruházásaink az elmúlt években haladnak, nyugodtan állíthatom, mire az új börtöneink felépülnek és ott is megteremtjük a foglalkoztatás lehetőségét, ez elérhető.

- Ezzel pedig megteremthető az önellátás, ami szintén fontos célkitűzés.

- Ez így van. Minél többen dolgoznak, annál erőteljesebben tudunk az önellátásra támaszkodni belső és külső vonatkozásban egyaránt, hogy azután a legvégén eljussunk az önfentartó börtönökig.

- Pálhama, mint az egyik legnagyobb letöltő intézet, milyen szerepet tölt be a rendszerben?

- Pálhalma valóban egy meghatározó jelentőségű egysége a magyar büntetés-végrehajtásnak, azért is, mert férfi és női fogvatartottak vannak náluk, de azért is, mert olyan új kezdeményezéseik vannak, mint például a női APAC körlet, de innen indult el az első színházi biennálé is, amelynek során a fogvatartotti színjátszó körök mutatkozhatnak be. A fogvatartás szempontjából az önbecsülés, az együttműködés, valaminek az átadása kiemelt jelentőségű. Ezért is nagy örömömre szolgált, hogy ezt a kezdeményezést második alkalommal is folytatni tudjuk országos szinten. Amit viszont kiemelnék, hogy a foglalkoztatás terén valóban az első helyen áll Pálhalma. Köszönhetően annak, hogy eleink nagyon bölcsen nem egy lábra támaszkodtak, hanem a mezőgazdaság, az ipar, a feldolgozás, a szolgáltatás területén nagyon jó alapokat hagytak.

 

A férőhelybővítéssel párhuzamosan munkavállalók toborzásába kezdett a bv; az új intézetekben várhatóan 2500 munkalehetőséget teremt a felügyelőktől a reintegrációs tiszteken és az egészségügyi szakápolókon át az adminisztratív dolgozókig. Az új börtönök helye is ismert: Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnek majd.



Címkék#pálhalma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!