Hírek

2016.11.11. 22:20

Főhajtás a háború áldozatainál - Nemzetközi gyertyagyújtással emlékeztek a hősökről

Dunaújváros - Nemzetközi akció a béke jegyében a gyertyagyújtás 11. hónap 11. napján 11 óra 11 perckor.

Pekarek János

Hatszázötven katonát vittek el Penteléről az I. világháborúba, vagy ahogyan az akkoriban élők nevezték: a nagy háborúba, ami után azt remélték szerte a világon (sajnos, hiába...), hogy nem lesz még egy ehhez fogható. Mint tudjuk, tévedtek.

A hatszázötven pentelei katona közül 154-en (százötvennégyen) nem jöttek haza soha többé.

Gyertyagyújtók a pentelei hősi emlékműnél pénteken délelőtt
Fotó: Ady Géza

A volt Szórád Márton Általános Iskola homlokzatán lévő, Bory Jenő által készített szobor és a névtáblák előtt az I. világháborút lezáró békeszerződés aláírásának (1918. november 11. 11 óra 11 perc) percnyi pontos évfordulóján, azaz pénteken délelőtt számos dunaújvárosi (közöttük sok pentelei) gyűlt össze, hogy a helyi katonai áldozatokra emlékezzen.

Az áldozatok neve egyenként fel van sorolva az emlékmű alapzatán. A nemzetközi megemlékezés időpontjában Izsák Máté, Dunaújváros Megyei Jogú Város közgyűlésének oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottságának elnöke mondott beszédet a helyszínen. Ezután az egybegyűltek égő mécseseket és gyertyákat helyeztek el az I. világháború dunapentelei halottainak emlékművénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!