Hírek

2016.10.06. 19:40

Főhajtás a hősök előtt

Dunaújváros - Megemlékezést tartottak tegnap délelőtt az aradi vértanúk emléknapjám, a nemzeti gyásznapon a '48-as emlékműnél.

Balla Tibor

Az esős idő miatt a Dunaújvárosi Vegyeskar énekelte Himnusz hangjai után a Dunaferr Szakközépiskolások műsora elmaradt. Ünnepi beszédet mondott Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója. Beszédében kitért a szabadságharc leverése utáni, augusztus végétől február 19-ig tartó megtorlásokra, elsorolva, kit, mikor és hogyan végeztek ki. Kiemelte, hogy a megszégyenítő és megalázó kivégzések után a tetemeket közszemlére tették elrettentésül, majd a sáncárokban és a vesztőhelyen temették el. Megemlékező beszédét Aulich Lajos utolsó mondatával fejezte be: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok.

A város nevében Cserna Gábor polgármester, és dr. Sürü Renáta jegyző koszorúzott az emlékműnél
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezután Dunaújváros önkormányzatának nevében Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal nevében pedig dr. Kovács Péter hivatalvezető és dr. Ruzicska Renáta hivatalvezető-helyettes helyezte el az emlékezés koszorúját.

 

Tisztelgő koszorút helyezett el a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és ifjúsági tagozata, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Pentele Baráti Kör Alapítvány és a nyugdíjasklub, a nemzetiségi önkormányzatok, a rendőrkapitányság, az Dunaújvárosi Egyetem, a Dunaújvárosi GESZ, a Dunaújvárosi SZC, az általános iskolák, óvodák, bölcsődék, a Bartók, a múzeum, az ESZI és az Útkeresés Segítő Szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!