Hírek

2016.01.12. 20:17

Főiskola helyett alkalmazott tudományok egyeteme Dunaújvárosban

Dunaújváros - Január elseje óta immáron egyetemmel büszkélkedhet Dunaújváros. A tervekről és reményekről kedden beszéltek első ízben az intézmény vezetői. Ez még csak egy fontos állomás!

Szabó Szabolcs

- Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy egy régi nagy álom válhasson valóra, így az idei évtől már alkalmazott tudományok egyeteme kategóriában folytatja működését a 2000-ben függetlenné vált főiskola. Ez egy fontos mérföldkő az intézmény életében, ám átérezzük a felelősséget és a lehetőség erejét, amelyet ez a cím jelent - fogalmazott a kedden délben tartott sajtótájékoztatón Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora, aki a campus további terveire is kitért:

- Ez a váltás remek lehetőséget kínál számunkra, hogy átvizsgáljuk és továbbfejlesszük képzési és kutatási struktúránkat, valamint, hogy megerősítjük térségi szerepünket - tette hozzá.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, az idei év a minőség és a fejlesztés jegyében fog telni, hiszen az intézmény vezetése érzi az új kategória súlyát és tisztában van a kihívásokkal.

Kővári Dániel (balra) mellett Dr. András István rektor és Mészáros Virág kancellár - már a jövőbe tekintenek!. Fotó: Zsedrovits Enikő

- Számos ponton többet kell majd nyújtanunk, de úgy látom ez a csapat képes lesz eleget tenni az elvárásoknak. Egyaránt fejleszteni kívánjuk a képzési programunknak, valamint a kutatási bázisunkat, amely már eddig is nemzetközi hírnévvel bírt. A legfontosabb, hogy az új egyetemünk jó híre eljusson mindenhová. A következő hónapokban ezen is dolgozunk majd.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja az elmúlt évet is értékelte: - Az intézmény gazdálkodását tekintve örömteli, hogy az utóbbi esztendőben sikerül drasztikusan csökkenteni a beszállítói tartozásokat, valamint növelni az intézmény bevételét. Mindez stabil, hosszú távon biztosítható pályát mutat az egyetem jövőjét illetően. A sajtó képviselőinek kérdésére Mészáros Virág az oktatókat érintő béremelésről is beszélt.

Ezek szerint a januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi majd. Összességében - a korábbi emelést alapul véve - így 27 százalékos növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók. Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábbi tájékoztatása szerint a béremelés költsége három évre 15,2 milliárd forint, ezt teljes egészében a költségvetés állja. 2015. októberi adatok szerint mintegy 15 ezer oktatót és ezen belül 1800 kutatót érint a bérek rendezése. Az egyetemi tanárok bére 2015-ben 437 300 forint volt, ez 2016 januárjában 503 ezer forintra emelkedett, 2017 januárjában 528 ezerre nőhet, és a 2018-as emeléssel eléri az 554 ezer forintot. Adjunktusok esetében a mostani 218 ezer forintos bér 251 ezerre, majd 2017-ben 264 ezerre, 2018-ban 277 ezerre nő. A tanársegédeknél a 174 900 forint 201 ezerre, 2017-ben 211 ezerre, majd 2018-ban 221 ezer forintra emelkedik.

A nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg, amelyet az intézmények gazdálkodnak ki. Ez a teljes rendszer szintjén 5 milliárdot jelent, ami a felsőoktatási költségvetés 1 százaléka.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az új egyetem legfőbb célja, hogy az most zajló felvételi időszakban minél több tehetséges diákot csábítson az intézményhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!