Hírek

2017.05.04. 19:50

Fókuszban a nő -a szakmai napon

Dunaújváros - Fókuszban a nő - ezzel a címmel tartottak szakmai tanácskozást tegnap az MRE Újváros Drogambulanciáján meghívott előadóval.

Balla Tibor

Az érdeklődés látványosnak mondható, hiszen a késve érkezők már nehezen találtak maguknak ülőhelyet. Elhivatott, érdeklődő, nyitott szakembereket hívtak meg a szakmai nyílt napra, mondta köszöntőjében Czere-Ambrus Mária pszichológus, az intézmény vezetője. Ijjas Bernadett pszichológus, az ambulancia munkatársa, a később bemutatott színházterápiás előadás egyik létrehozója elmondta, hogy három iskolával kötöttek megállapodást, és az ott tanuló fiatal lányoknak tartottak preventív előadás-sorozatot három témakörben: drogprevenció, bűnmegelőzés és szexualitás. Mint elmondta, nem az volt a céljuk, hogy kioktassák a fiatalokat, kiscsoportokban együttgondolkodásra hívták a célcsoportot, hogy az előadók és a diákok között kialakuljon egy párbeszéd. Így ők is el tudták mondani az igényeiket, gondolataikat, amire a profik tudtak reagálni.

Ijjas Bernadett pszichológus úgy látja, a szakmában probléma, hogy beszélnek ugyan a célcsoporttal a gondjaikról, és próbálják megoldani azokat, de a csoportot nem szólítják meg, nem hallgatják meg az igényeiket. Ezen igyekszik változtatni. A tegnapi szakmai konferencián sem csak a szakemberek voltak jelen, hanem a diákok is. Miodragovits Vincével, a Leo Amici Alapítvány színházterápiás munkatársával és a diáklányokkal közösen két teljes napon át dolgoztak a mozgástréninges, színházterápiás programban. Ennek a végeredményét, egy hozzávetőleg húsz perces színházi etűdöt mutattak meg a résztvevőknek, hogy ízelítőt kaphassanak azokból a mélységekből és örömökből, amiket a két intenzív nap alatt átéltek.

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus a szexről, a szerelemről és a stresszről beszélt Fotó: Zs. E.

Miodragovits Vince elmondta, a színházterápia nem előadásközpontú dolog, sokkal fontosabb az alkotó folyamat, mint a végeredmény. Pusztán azért tartja fontosnak, hogy közönség elé is álljanak, mert a drog- vagy alkoholproblémákkal küzdőkre jellemző, hogy nem fejeznek be semmit. Most, itt be kellett fejezni.

Az előadás után, amelynek verbális matériáját András László: Mikor van vége című verse adta, a meghívott előadó, dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus ragadta magához a szót és tartott bő órás érdekfeszítő előadást a szex, a szerelem és a stresszoldás témakörében.

Két workshopon is részt vehettek az érdeklődők. Az egyiken Czere-Ambrus Mária a Szexuális diszfunkciók, elfojtások, és kapcsolatuk a függőséggel témakört járta körül az érdeklődőkkel, a másikban Ijjas Bernadett és Miodragovits Vince: színházterápia a drogrehabilitációban témában beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!