Hírek

2013.11.04. 20:30

Földharcra készülnek Kishantoson

Földharc kezdődött Kishantoson. Az ökológiai gazdálkodás nem adta át az általa bérelt földeket. A földalapkezelő azonban átadta azt az új bérlőknek. Legalábbis papíron.

Szabó Zoltán

"Győztünk, ám a háború még csak most kezdődik" – jelentette ki könnyes szemmel Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, a központ főépületének bejárata előtt összegyűlt kétszáz fős tömegnek hétfőn délben. A „győzelem”, annak szólt, hogy a kishantosi ökológiai gazdálkodás vezetői szerint az általuk bérelt állami földek pályáztatását, majd odaítélését is törvénytelenségek sora kísérte, így megtagadták az érintett 452 hektár átadását a Nemzeti Földalapkezelő hétfőn reggel megjelent munkatársainak. A „háború” kijelentés pedig a következő hetek, hónapok programját jelölte ki. A kishantosiak és az őket támogató civil szervezetek megjelent képviselői kijelentették: nem adják a földet és bírósághoz fordulnak.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Fejér megyei képviselői hétfőn reggel kilenc órakor érkeztek meg Kishantosra, majd a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. vezetőivel bejárásra indultak.

A földalap munkatársait már reggel másfélszáz tiltakozó várta. A közel két órán át tartó szemle alatt a kishantosi központ főépületében előadásokat tartottak a támogató civil szervezetek képviselői. A felszólalók mindegyike hangsúlyozta, hogy a kishantosi ökológiai gazdaság komoly oktatási, kulturális és környezetvédelmi értéket képvisel, így annak felszámolása végzetes lehet az egész magyar mezőgazdaság számára. Közben az udvaron készült a bio gulyásleves, az egyre gyarapodó tömeg pedig a következő hetek hónapok lehetséges forgatókönyveit vette számba.

Tömöri Balázs, a Greenpeace aktivistája arról beszélt lapunknak, hogy jogi úton mindenképpen megtámadják a földalap döntését, és információi szerint a 10 nyertes pályázat közül kettőt már fel is függesztettek.

Az ökológiai gazdaság támogatói transzparensekkel készültek, előtérben Bolye Ferenc (Fotó: Ónodi Zoltán)

A bejárás után a kishantosi központ egy apró irodájába zsúfolódtak be a földalap és a kishantosi központ képviselői. Itt Ács Sándorné elmondta, hogy álláspontjuk szerint az állam folyamatos törvénysértést követ el, hiszen sem a pályázati kiírás, sem a pályáztatás nem volt jogszerű. Hozzátette, nem igaz, hogy az ökológiai gazdálkodást meg lehet szüntetni, hiszen erre egy 1998-ban kötött szerződés kötelezi az államot. Valamint mezei leltár sem készült, így mindezek ismeretében jogszerűen nem tudja és nem is fogja átadni a földeket. Minderről hivatalos jegyzőkönyv készült.

A földalap munkatársai nem kívántak nyilatkozni a sajtónak.

Miközben az irodában a jegyzőkönyveket aláírták, az udvaron tüntetés kezdődött. A résztvevők „Mentsük meg Kishantost” feliratú transzparensekkel, a Himnuszt énekelve várták a fejleményeket.

A földalap megyei képviselőinek távozása után Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse szólt az egybegyűltekhez. Bejelentette, a kishantosi példára tekintettel mozgalmat hirdetnek, amelynek célja a tiszta termőföld megőrzése, a helyi közösségek megerősítése és demokrácia mindenkori érvényesítése. Rodics szerint a kishantos melletti kiállás már túlmutat a hazai zöld szervezetek akcióján, Kishantos országos ügy lett, és itt az idő, hogy a támogatók erőt mutassanak.

Ács Sándorné „győztünk” kijelentését vastaps fogadta, majd azzal folytatta, e győzelemmel egy háború kezdődik a földekért. A gazdálkodás ügyvezetője elmondta, a bejáráson már ott voltak az új bérlők, akik „farkashordaként, dzsipekkel” követték őket. Az NFA munkatársai pedig a kishantosiak tiltakozása ellenére átadták a földterületet. Kérdés: mi lesz most? Ácsné elmondta: mi vagyunk birtokon belül. Az országban és a megyében is számos példa van arra, hogy a régebbi bérlők nem adták át a földeket. Hangsúlyozta, jogegyenlőséget követelnek. A Greenpeace egyik aktivistája közölte, már november 1. óta figyelik a földeket, megszervezik a folyamatos járőrözést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!