Hírek

2013.03.10. 17:50

Foltosak és tűzöttek - Megtelt a venyimi iskola foltvarrókkal

Nagyvenyim - Csodás alkotásokkal nyűgözték le ezúttal egymást az amerikai varrási technikának hódoló asszonyok népes táborának tagjai. Hangulatos találkozót szerveztek az Aranykezű Öltögetők.

Körmendi Erzsébet

A nagyvenyimi Aranykezű Öltögetők Klub tagjai foltvarró találkozót rendeztek szombaton a Kossuth Lajos Általános Iskolában. A tornaterem zsúfolásig megtelt: több mint nyolcvan lány és asszony öltögetett, megkóstolta egymás finom salátáit, süteményeit, így még kellemesebben telt  a csajosnak joggal nevezhető délelőtt. Recepteket cseréltek és megosztották egymással a varrós élményeiket is.

Fotó: Vohlmann György

- Örülök, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásunkat. Mezőfalváról, Sárbogárdról, Dunaföldvárról, Dunaújvárosból, Rácalmásról, Ercsiből, Százhalombattáról, Iváncsáról, és most először Mázáról is eljöttek vendégségbe - újságolja  Berczeli Istvánné, a házigazda klub vezetője.

Az asszonyok szerint hasznosak ezek találkozók, mert beszerezhetik az alapanyagokat és a kiegészítőket.  Továbbá az Aranykezű Öltögetők gyönyörű ágytakaróit, párnáit, táskáit, terítőit és más különlegességeit is megcsodálhatták a kiállításon.

Az Amerikából származó  patchwork húsz éve népszerű Magyarországon is,  Dolányi Anna honosította meg e kézi varrási technikát. A nagyvenyimi asszonyok az elsők között tanulták meg Keve Piroskától, és annyira magával ragadta őket a varrás szenvedélye, hogy ma már két foltvarró klub is működik a településen.

A foltos alkotások elsősorban háromszögekből, négyszögekből és rombuszokból állnak, az anyagok színei és mintái,  esetleg a tűzések, gyöngyök és más kiegészítők teszik különlegessé az elkészült művet. A patchwork eredetileg  kinőtt, elhasznált ruhák újra hasznosítására volt jó. De ezen rég túlnőtt: ma már minőségi  méteráruból varrják kézműves remekeiket az asszonyok. Miért kell apró darabokra szabdalni a gyönyörű anyagokat? Az alkotásban járatlan ember kérdésére a foltvarrók válasza: - Azért, hogy  szebb és értékesebb darab szülessen belőlük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!