Hírek

2015.12.22. 14:39

Még azt se remélhetjük, hogy egy jót korcsolyázhatunk mostanában a szabadstrandon

Dunaújváros - A hajósoknak és természetkedvelőknek rossz híreket tartogat a vízállás-előrejelzés mostanában...

Pekarek János

Nem jött be az előrejelzés - bár a jelzett hibahatáron belül volt a jóslat: a Duna a jósolt plusz 13 centiméteres vízállás helyett mínusz 6 centimétert produkált kedden reggelre...

Ez még hagyján, de ezek után sem várható javulás.

Az előrejelzés ugyanis lassú, de folyamatos vízszint-csökkenést mutat. Szerdára egy, csütörtökre hat centiméterrel lesz lejjebb a folyam szintje, mint cikkünk írásakor, s a további napokon is egyre erősödő ütemben süllyed tovább a vízállás városunknál.

Ez az uszály is várakozásra kényszerült Dunaújvárosnál: megint mínuszban áll a vízmérce

Legalábbis abban az esetben, ha ezúttal valóra válik a vízhozamot előrejelzők számítása. Ugyanis péntek reggelre mínusz 18, szombatra mínusz 25, vasárnapra mínusz 34 és jövő keddre már mínusz 42 centiméternyi vizet jeleznek a dunaújvárosi vízmércénél.

Ez persze nem csak a folyót és a természetet szeretőket kedvetleníti el. A látvány ugyan lehangoló lesz, és még abban sem reménykedhetünk, hogy ha megjön a hideg az év végi, év eleji napokra, akkor legalább korcsolyázhatunk egy jót mondjuk a szabad strandon (ha alacsony vízállásnál fagy be a folyó, akkor a megérkező nagyobb víz hamar összetördeli a jeget) - de a hajózást is gyakorlatilag lehetetlenné teszi ez a vízmagasság. Úgyhogy jég ide, jég oda: a legtöbb vontató és uszály kénytelen lesz idejekorán téli szünetre vonulni legnagyobb folyamunkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!