Hírek

2014.11.13. 18:00

Folytatódhat a zsidó temető helyreállítása

Rácalmás - Kormányzati és hitközségi elöljárók viziteltek csütörtök délután a rácalmási izraelita temetőben. További három millió forintot kaphat a temetőgondnokság a sírkert rendbetételének folytatására.

Körmendi Erzsébet

L. Simon László a miniszterelnökség parlamenti államtitkára, dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke, Tordai Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő látogatott a rácalmási izraelita temetőbe, ahol dr. Nagy Viktor temetőgondnoktól kaptak rövid történelmi áttekintést: a helyiek nagyjából 250-re teszik a holokauszt rácalmási áldozatainak számát, a hivatalos adatok viszont 58-ról szólnak, közülük hárman tértek vissza a haláltáborokból. A hitközség temetője rokonok, leszármazottak hiányában teljesen elgazosodott, szinte dzsungellé vált az évtizedek alatt. Vinkler Miksa, a MAZSIHISZ temetőgondnoksági szakértője mesélte, hogy három évvel ezelőtt az útról még megközelíthetetlen volt a sírkert, de civilekből, cserkészekből álló maroknyi csapat szép munkát végzett a temető alsó részén. Nagy Viktor elmondta, hogy a kormány civil alapjától kapott ötmillió forint támogatás jelentős segítség volt a kerítéshez és a földmunkákhoz. Több sírkövet a föld alól ástak ki, helyreállították és emlékhelyként felállították a temető alsó részében, jobbára mértani sorban, mert hozzátartozó hiányában nem tudták hol található az elhunytak sírhelye.

Temetőnézőben: Galambos Dénes, Nagy Viktor, Latorcai Csaba, L. Simon László, Németh Miklósné

L. Simon László elismeréssel szólt a gyerekek és civilek pozitív hozzáállásáról, tetteiről. A kormány szándékával egyezik a szellemiség, ahogyan a kisváros izraelita temetőjének helyreállítását elkezdték. Szerinte ilyen módon, kell közelíteni az emlékévhez, és feldolgozni a holokauszt tragédiáját.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár pedig elmondta, hogy a munkák folytatására ígért államtitkári segítség nem egyedi. Magyarország kormánya programot indít a zsidó temetők rendezésére. Szeretnék ebbe bevonni a diákokat, iskolai közösségi szolgálatokat, mert ezzel biztosítani tudják, hogy nem egyszeri alkalomról lesz, hanem a fiatalok utána is törődnek majd a sírkerttel.

Heisler András MAZSIHISZ-elnök elismeréssel szólt a zsidó temetőt gondozó helybéliekről: A holokauszt emlékév sok konfliktust felszínre hozott. De jó példákat is lehet látni, mint ezt is - mondta a temetőben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!