Hírek

2014.01.27. 19:10

Folytatódó leépítés

Dunaújváros – Több dolog is folytatódik a héten a vasműben. A bértárgyalások is – meg a leépítések is...

Pekarek János

 

Az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerműve. A létszámleépítés mindenkit érinteni fog a jövőben?   (Fotó: Archív)

– Valószínűleg ezen a héten folytatódik az idei bértárgyalás az ISD Dunaferr Zrt. vezetőivel, bár eddig semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a második tárgyalási forduló időpontjáról! – mondta lapunknak Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezetének elnöke. Megjegyezte, hogy hétfőn nem sikerült találkoznia Evgeny Tankhilevich-csel, a vasmű cégvezetőjével, hogy újabb időpontot találjanak a megbeszélésekre. Ily módon arról sem tudott tájékozódni Mucsi, hogy pénteken vajon milyen eredménnyel zárult az ISD konszern gazdasági vezetője, Evgeny Potapov és Tankhilevich megbeszélése. Dr. Mezőközy András, a Dunaferr szóvivője is megerősítette, folytatódnak a bértárgyalások, várhatóan még e hét első felében.

Mucsi Zoltán Vasas-elnök

Az biztosnak tűnik, hogy a bértárgyalások ezen a héten folytatódnak. A jó híreknek azonban ezzel a mai napra végük van. Ugyanis folytatódnak a tavaly november végén kezdődött létszámleépítések is amint az várható volt. Ahogyan beszámoltunk róla, a múlt év végén adták át a központi üzemi tanácsnak az újabb vasműs átszervezések terveit, amit az érdekvédelmi testület több részletben tárgyalt, s fogalmazta meg álláspontját: ezt is közöltük már.

Ezek után számítani lehetett arra, hogy újabb csoportos létszámcsökkentésre kerül sor. Így is történt.

A legújabb névsort hétfőn, azaz január 27-én adták át a cég vezetői a Központi Üzemi Tanácsnak.

Mezőközy András erről egyelőre csak annyit mondott, hogy a névsorban száznál több ember szerepel azonban, mivel sok kölcsönzött munkás is rajta van a listán, így nem közölt részleteket arról, hogy a tavaly novemberben értesített 158 elbocsátandót ezúttal pontosan hányan követik majd.

Borbély Zoltán KÜT-elnök

Borbély Zoltán, az üzemi tanács elnöke lapunknak megerősítette, hogy hétfőn délután valóban megkapták az újabb listát azon elmondása szerint nyolcvanöt név szerepel. Azonban az üzemi tanácsot (és a munkaügyi hivatalt is) százötven ember elküldéséről tájékoztatták, s ha nem is név szerint, de szakmacsoportonként (értsd: vezető beosztású, adminisztratív állományú, fizikai állományú, stb.) fel is sorolta a vállalatvezetés mind a százötven embert.

Borbély szerint lehet, hogy a kölcsönzött munkások miatt (ők nem számítanak a csoportosan elbocsátottak közé: egyszerűen nem hosszabbítják meg eleve meghatározott időre kötött szerződésüket) nem teljes a név szerinti lista, de az is lehet, hogy később még újabb neveket kapnak a menedzsmenttől. Borbély hozzátette: mást a mai helyzetben nem tehetnek, mint hogy megpróbálnak a megnevezettek közül minél több embernek új munkát találni a vasműben.

A tavaly novemberben elbocsátásról értesített 158 ember közül január 31-én vehetik át közös megegyezéssel kötött felmondásukat azok, akik a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélapítványban való elhelyezkedést választották. Azok, akik végleg szakítani fognak a céggel, Mezőközy András szerint február 3-ig kapják meg papírjaikat. A novemberben és januárban értesítettek közös létszáma a szóvivő szerint nem haladja meg a vállalt négyszázat.

Újabb elbocsátandók névsora készült el hétfőn a Dunaferr-nél

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!