Hírek

2013.10.20. 15:30

Csökkentek a díjak, mégsem engedik be a kéményseprőt

Előszállás - Régen a kéményseprőt várták, megbecsülték az emberek. Amikor Puska Zoltán 1982-ben elkezdte a szakmát, még tudta, melyik családnál, mikor van nagymosás, mert a sparhelton melegítették a vizet hozzá.

Rankasz Brigitta

Puska Zoltán kéményseprő a környéken évente kétszer kopogtat, név szerint ismer mindenkit, de nem csak Előszálláson, hanem a hozzá tartozó többi településen is. Az emberek szeretik, bár sok helyen nem tudják, munkája életet is menthet, csak az éves díj beszedőjét látják benne. Én nagyon vártam, mert a kazánomból a füst sehogy sem a kémény felé vette az irányt, hálás voltam, amikor két órányi türelmes munkája után a tűz vígan lobogott és füstölt a kémény.

Története érdekes, hiszen kéményseprő dinasztia tagja, nagybátyja, Puska Ferenc kezdte 1957-ben, majd unokatestvérei, testvére, s több családtagja is ezt a mesterséget vitte tovább nemzedékről nemzedékre.

Puska Zoltán szerint a gázárak emelkedésével egyre többen váltanak újra szilárd tüzelésre, de a fűtés technikáját nem tudják. Sok helyen el kell magyaráznia, hogy a biztonságra, takarékosságra jó fűtéstechnikára miként lehet figyelni. Az előző évekhez képest, július 1-től 10-60 százalékos csökkenés tapasztalható a kéményseprési díjakban, ennek ellenére sem tudnak számos helyre bejutni.

Puska Zoltán ellenőrzi a kazánt és a kéményt (Fotó: Rankasz Brigitta)

 

Fontos azonban tudni, hogy kétszeri felszólítás után a szakember köteles jelenteni a hatóságnak, ha nem engedték be valahova, hiszen a lakosság érdekében ellenőrzik a tüzelő berendezéseket. Az emberek élete, az otthonok biztonsága az elsődleges cél. A koromtalanítás is kötelező feladatuk, az emberek ezt is nehezen fogadják, hiszen utána takarítani kell de a tüzelés hatékonysága érdekében megéri. Fontos, hogy lehetőleg száraz tűzifát használjunk. Jelenleg a füstcsöveket, a kazántól a kéményig a tulajdonosnak kell tisztítani, ez is sokszor elmarad.

- A kéményseprő elsődleges feladata a közvetlen élet- vagy tűzveszélyt okozó hibák észrevétele, az égéstermékek visszaáramlásának vizsgálata, a hibák kéményben lévő elhárítása, a koromtalanítás, hiszen ezek jelentik a legnagyobb veszélyt az emberéletre - tudtuk meg Puska Zoltántól. Majd hozzátette: - Ha év közben bármikor kéményseprői segítségre szorul valaki, jelezze a problémát Székesfehérváron, a Kémény Zrt.-nél.

Őszintén szólva, én sem hittem, hogy ilyen komplex ez a hivatás. Nemcsak a kéményeket kell ismerni, hanem az emberekkel is jól kommunikálni: a meggyőzés és a díj beszedése szintén nehéz feladat. Zoltánnak a hobbija is közel áll a munkájához, kikapcsolódásként barátoknak, családtagoknak készít cserépkályhákat, csikótűzhelyeket, boglyakemencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!