Hírek

2017.01.17. 18:10

Fontos a körültekintés és a gondosság a járdákon

Dunaújváros - Nem elég, ha a város takarítja az utcákat: a házak előtt is jégteleníteni kell(ene) a járdákat!

Pekarek János

Egyelőre nem szabadulunk a kemény téltől, a mifelénk mostanában szokatlanul erős hidegektől. Ez ugyan a jeges sportok szempontjából kedvező körülmény számunkra - ám minden más szempontból kedvezőtlen.

Például a közlekedés miatt is. S itt nem csak arra gondolok, hogy egyre több személyautó adja meg magát indításnál a hidegnek, vagy, hogy egyre többet kell kapargatni a jeget a kocsi szélvédőjéről, nemtán a parkolók aszfaltjáról, hanem arra a hétköznapinak látszó esetre is, amikor Marika néni vagy Pista bácsi lemegy a lakásától pár méterre lévő üzletbe kenyérért meg tejért.

Ez jeges út-, azaz járdaviszonyok közepette nem is olyan egyszerű expedíció!

Ennek belátásához elég végigmenni a város főutcáján, vagy bármely, tetszés szerinti járdáján. Mindenhol látszik egy határozott, jég- és hómentes nyom, ahol a városi úttakarítók gépe végigment. Innen a lépcsőházakhoz eljutni azonban sokszor nehéz...

Természetesen könnyű kimondani ezt egy szuszra, hogy a lakóházak előtti útszakaszok takarítása a lakók kötelessége - ám sokéves tapasztalat, hogy ez bizonyos esetekben csak írott, avagy kimondott malaszt marad.

Tavaly januárban azonban fontos változás történt: az önkormányzat honlapján hóeltakarítási kisokos" jelent meg, ami kifogástalan részletességgel és pontossággal segít minket eligazodni abban a kérdésben, hogy hol, melyik út- és járdaszakasz takarítása kinek a feladata és gondja kell, hogy legyen.

Veres Lajos az Építők útján síkosságmentesítés közben. A figyelem azonban ezután sem árt... Fotó: Ady Géza

Az esetleges viták elkerülése érdekében mindezt a leírást térképvázlatok és színes jelölések is kiegészítik.

A kisokosra a legkönnyebben a google keresőjén keresztül bukkanhatunk, a hóeltakarítás címszavával.

A kisokosban például megtudhatjuk a főszabályt, amit már az első oldalon idéztünk: a tulajdonosok feladata az ingatlannal határos járdaszakasz hótakarítása és síkosságmentesítése.

Az előbbieken felül, írja a kisokos, az ingatlan tulajdonosának (használójának, haszonélvezőjének) kötelessége gondoskodnia két (többszintes, többlakásos, köznyelven panel) terület, épület közötti közforgalmi járdaszakasz téli takarításáról is a szomszédos tulajdonosok között 50-50 százalékos arányban megosztva. A szolgáltató és termelő tevékenységet végző egységek (vagyis az üzletek) előtti járdaszakaszt a nyitvatartási időben az üzemeltető, más megállapodás értelmében a tulajdonos köteles tisztán tartani. A kötelezettség a járda teljes szélességére vonatkozik - ha az nem szélesebb három méternél: ekkor az egységtől számított három méterig érvényes.

A letakarított havat úgy kell és úgy szabad elhelyezni, hogy a közlekedést ne akadályozza, a lefolyót, víznyelőt, vízelvezető árkot szabadon hagyja, illetve a közszolgálati felszerelési tárgyak vagy egyéb közérdekű létesítmény (mint amilyen a tűzcsap vagy a szemeteskonténer) működését, használatát ne akadályozza.

És még számos előírást, illetve tanácsot közöl a hóeltakarítási kisokos - amelynek tanulmányozása nemcsak egyértelműbbé teszi a helyzetet, hanem sok vitát is megelőzhet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!