Hírek

2016.07.21. 17:55

Fontos szakmai elismerés a kórháznak

Dunaújváros - Igazi elit klubba került a Szent Pantaleon Kórház: elnyerte a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza címet.

Szabó Szabolcs

Mint arról csütörtöki lapszámunkban már olvashattak: eredményesen pályázott a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza címre. A négy évre szóló együttműködés során orvostanhallgatók tanulnak majd az intézmény falai között.

Az intézmény vezetésének reményei szerint minél több fiatal orvos megkedveli majd városunkat, ha megtapasztalja, hogy a helyi kórházban is bőven találkozhat szakmai kihívásokkal és lehetősége van szakmai fejlődésre.

- Büszkék vagyunk erre a címre, hiszen egyetlen városi kórházként érdemeltük ki ezt az elismerést, amely számos feladattal jár kollégáink számára, ám bízunk abban, hogy hosszú távon segíti majd kórházunk fejlődését, előrelépését - fogalmazott lapunknak dr. Mészáros Lajos főigazgató, akit a szakmai minősítési folyamat részleteiről is kérdeztünk.

Dr. Mészáros Lajos főigazgató reméli, sok fiatal leendő orvost sikerül majd a városba csábítani az együttműködésnek köszönhetően

A tavasszal benyújtott pályázat elbírálásához Hunyady László professzor (Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja) a tanúsítási szabályzatnak megfelelően előkészítő bizottságot hozott létre. A bizottság helyszíni szemlét tartott június 1-jén.

A szemlén Mészáros Lajos bemutatta a kórházat, majd az osztályvezetők saját osztályaikon kalauzolták végig a bizottság tagjait. A bíráló bizottság elnöke prof. dr. Szabó Attila egyetemi tanár, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója volt. A kórház által összeállított szakmai anyagra és a helyszínen szerzett benyomásaikra alapozva a bírálatot végző professzori bizottság támogató javaslatot tett a kar dékánjának, majd Hunyady László dékán hivatalos értesítést küldött arról, hogy a Semmelweis Egyetem Kari Tanácsa odaítélte a Gyakorló Kórház címet a Szent Pantaleon Kórháznak.

Az elismerő címet szeptemberétől négy éven át viselheti a dunaújvárosi intézmény. Ezzel a Szent Pantaleon Kórház egy olyan elit klubba került be egyetlen városi kórházként, amelynek tagjai között neves fővárosi és megyei intézmények állnak: a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Idegtudományi Intézet, a Fővárosi Heim Pál Gyermekkórház, a Szent Imre Kórház, a Szent János Kórház, és nagy megyei kórházak, mint a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház, a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Komárom-Esztergom Megyei Szent Borbála Kórház.

Szeptemberől tehát a Szent Pantaleon Kórház nagyobb számban tud fogadni orvostanhallgatókat, s ezzel az intézmény orvosutánpótlása is kedvezőbb lehet. Az intézményben a rezidensek képzése folyamatosan zajlik. Fontos kiemelni, hogy az intézmény valamennyi osztálya rendelkezik a képzéshez szükséges akkreditációval. Ennek köszönhetően a fiatal orvosok a képzési idő nagy részét helyben tudnák eltölteni, ami tovább növeli az intézmény vonzerejét a medikusok és a fiatal orvosok körében.

Mészáros Lajos a DH-nak elmondta, a kórház vezetésének reményei szerint a négyéves programban az itt gyakorlatot töltők megkedvelik a várost és annak kórházát, hiszen megtapasztalhatják, hogy itt is bőven találkozhatnak szakmai kihívásokkal és lehetőségük van szakmai fejlődésre. Mindez pozitívan segítheti, hogy minél több tehetséges fiatal orvos válassza Dunaújvárost és a Szent Pantaleon Kórházat.

- Fontos kiemelni, hogy bár e megtisztelő címet a Semmelweis Egyetemtől kaptuk, ám ezzel együtt az ország minden képzőintézményéből várjuk a fiatal orvosokat - tette hozzá Mészáros Lajos, aki kifejtette, e szakmai elismeréssel tovább nőtt a helyi kórház és város presztízse is, hiszen hasonló címmmel más városi kórház nem rendelkezik.

A leendő fiatal orvosok munkája szeptemberben kezdődik a kórházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!