Hírek

2017.04.07. 20:30

OTDK Ma zárul a rangos tudományos seregszemle

Dunaújváros - Pénteken is számos szekcióban mutatták be kutatási eredményeiket, szakmai munkáikat az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) résztvevői.

Szabó Szabolcs

Az OTDK programfüzetét böngészve számos, a laikus érdeklődő számára is érdekesnek tűnő és talán már a közeljövőnket is meghatározó kutatást fedezhetünk fel. Az alábbiakban mutatunk is egy példát. Olvasóink talán még emlékeznek a Széchenyi István Gimnáziumban végzett, jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem mesterképzésén pallérozódó fiatalemberre, Szücs Bontondra, aki középiskolás évei alatt több nemzetközi kutatási seregszemlén is képviselte városunkat és hazánkat. Botond tegnap délelőtt Tüzelőanyag-eloszlási vizsgálatok fluidizált homokágyban címmel tartott előadást. A fiatal szakembert arra kértük, bontsa ki számunkra, pontosan miről is van szó: - Egy speciális energia-előállítási eljárásról van szó, amelyet már az 1930-as években kidolgoztak, ám érdemben csak a 80-as években kezdték el hasznosítani. A cél, hogy környezetbarát módon ipari és kommunális hulladékból állítsunk elő energiát.

Szücs Botond egykori széchenyis diák, jelenleg a BME hallgatója
Fotó: Zs. E.

- Még 50-60 évvel ezelőtt is az volt a megszokott eljárás, hogy az ipari és a háztartási hulladék jelentős részét valahogy elástuk, tároltuk. Ám jött egy energetikai fordulat, nagyon drága lett a szén, a kőolaj és a földgáz például, és a szakemberek elkezdtek azon gondolkodni, miként is lehetne felhasználni energiatermelésre ezt az elképesztő mennyiségű, ám alacsony minőségű hulladékot. Erre dolgozták ki például ezt a fluidizálási eljárást is. Én kifejezetten az ipari hulladék származású termék minősítésű anyaggal (SRF) foglalkozom. A lényeg, hogy az összegyűjtött hulladékot számos szempont szerint szétválogatják, majd ezt elégetik. Ez így meghökkentőnek tűnik, de ma már olyan komoly füstgázkibocsátási szabályok vannak érvényben az ilyen technikát használó erőművekben, hogy a károsanyag-kibocsátás minimális. Kutatásaink során ezen eljárások hatékonyságát teszteljük. Csak egy példa: Bécsben 4 ilyen erőmű látja el a város távhőellátását, és részben hasonló erőmű működik itt Dunaújvárosban is a Hamburger Hungáriánál. Ezért is szoktam emlegetni, hogy egy kezdő mérnöknek nincs is jobb terep, mint Dunaújváros, az itt megtalálható ipari bázisoknál több szakmával is megismerkedhetnek a kutatók - mondta el lapunknak Szücs Botond, akinek kutatási munkája hamarosan egy nemzetközi tudományos szaklapban is megjelenik majd.

Az ISD Dunaferrhez is ellátogattak pénteken az OTDK résztvevői a szabadidős programok során
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Az ifjú kolléga példája is remekül bizonyítja, milyen komoly szerepe is van a hazai oktatási és tudományos életben az OTDK-nak. Ez egyben egy nagyon komoly presztízzsel bíró bemutatkozási lehetőség másrészt, egy remek alkalom, hogy az ember további kapcsolatokat építsen ki a fejlődése érdekében. Örömmel tapasztaltam, hogy a dunaújvárosi OTDK-n is több kiváló, nemzetközi mércével is kiemelkedő előadást prezentáltak a fiatal szakemberek - fogalmazott lapunknak prof. dr. Palotás Árpád Bence, a Miskolci Egyetem Anyagtudmányi Karának dékánja.

Prof. dr. Palotás Árpád Bence, a Miskolci Egyetem dékánja is örömmel jött Dunaújvárosba

- A Dunaújvárosi Egyetem számára egy kiemelkedő lehetőség az OTDK, amelyen több száz szakembert látunk vendégül. Az eddigi visszajelzések alapján csapatunk jól teljesített, igaz ez hallgatóinkra, akik közül érdemes kiemelni Agócs Mihályt, aki két remek előadást mutatott be, valamint Katona Józsefet, aki szintén nagyon jól teljesített. Az OTDK küldetése, hogy elindítsa az ifjú és tehetséges szakembereket a kutatói, előadói pályán, úgy szoktunk fogalmazni: a kutatói karrier itt kezdődik. Bízunk benne, hogy minden résztvevő pozitív élményekkel távozik az majd egyetemünkről - tette hozzá dr. Palotás Béla, DUE rektora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!