Hírek

2017.03.13. 17:45

Minden településen főhajtással, koszorúzással tisztelegnek a hősök előtt

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve tartanak rendezvényeket a településeken.

Horváth László

Adonyban a szabadságharc hőseire emlékeznek március 15-én, szerdán 17 órakor. A megemlékezés a művelődési házban lesz, ahol a polgármester beszéde után a helyi iskola ünnepi műsorát láthatják az emlékezők. Az ünnepség koszorúzással és fáklyás felvonulással zárul.

Dunaföldváron nemzeti ünnepünk alkalmából megemlékezést tartanak szintén az ünnep napján, március 15-én, szerdán. A műsor a helyi Művelődési Központban kezdődik délelőtt 10 órakor, majd ezt egy koszorúzás követi a Kossuth téren.

Rácalmás ünnepi programja idén is különleges lesz. Rácz-almási Kúria Kávéházzal és nosztalgiafotózással kezdődnek az események március 14-én, kedden 14.30 órakor a művelődési házban. A Jankovich iskola tanulóinak történelmi játéka 17 órakor kezdődik, majd zárásként 18 órától a résztvevők elhelyezik a tisztelet és az emlékezés koszorúit a Petőfi-szobornál. A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület a köztemetőben lévő Jankovich-kápolnánál tart ünnepi megemlékezést és koszorúzást március 15-én 10 órától. Közreműködnek a Napsugár Asszonykórus tagjai és a Jankovich iskola diákjai.

A március 15-éhez közeli napokban az oktatási intézményekben is méltón tisztelegnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Képünkön a múlt évi mezőfalvi ünnep pillanata

Baracson március 15-én, szerdán 11 órakor a templomosi temetőben Kornis Károly huszár főhadnagy sírjának megkoszorúzásával kezdődik az ünnepi rendezvény első fele. A folytatásban 17 órakor a Faluházban az iskolások adnak műsort.

Megemlékezést tartanak Előszálláson március 15-én este 6 órakor a Kossuth Lajos művelődési központban, ahol a helyi általános iskola hetedik osztályos tanulói megtartják ünnepi műsorukat. Ezt követően fáklyás felvonulással átmennek a Petőfi-szoborhoz, majd megkoszorúzzák azt.

Szokásokhoz híven a Daruszentmiklósi iskola is megemlékezést tart a forradalom hősi halottjaink tiszteletére. A rendezvény egy fáklyás menettel kezdődik március 14-én, kedden délután fél 5-kor az óvoda épületétől egészen az iskola tornaterméig, majd ott az iskolások megtartják ünnepi műsorukat.

Kisapostagon március 15-én, szerdán 15 órára várják az ünneplőket a Petőfi-szoborhoz, amelyet a Petőfi utca és a Kossuth utca kereszteződésében találnak a rendezvényre igyekvők.

Mezőfalván március 14-én, kedden tartják az ünnepi megemlékezést. 16 órától a Kiss Kálmán Művelődési Házban a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai elevenítik fel a történelmi eseményeket.

Nagyvenyimen szintén 14-én láthatjuk nemzeti ünnepünk emlékére készített műsort. 15 órai kezdettel a Kossuth Lajos Általános Iskola tanuló készültek a forradalmat idéző előadással.

Kulcson a forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezést tartanak március 14-én a Fekete István Általános Iskola zenetermében. Az ünnepség fél 11-kor kezdődik, majd ezt követően koszorút helyeznek el a polgármesteri hivatal előtti Kossuth Lajos-szobornál.

Nagykarácsonyban a Vörösmarty Miklós Általános Iskola emléktáblájánál gyűlnek össze a megemlékezők március 15-én 10 órakor. Ünnepi gondolatok, óvodások műsora és koszorúzás szerepel a programban.

Perkátán március 14-én, kedden 16 órakor kezdődik az önkormányzat által szervezett ünnepség a Faluházban. A rendezvényre a Hunyadi iskola diákjai készülnek műsorral. Köszöntőt mond Szilasy László igazgató. A program folytatásaként az intézmények, civil szervezetek képviselői koszorút helyeznek el a Kossuth Lajos-szobornál 17 órakor.

A hagyományoknak megfelelően 2017. március 15-én Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata is megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A városi rendezvény szerdán 10 órakor kezdődik a '48-as emlékműnél.

A Himnuszt követően a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes felnőtt és ifjúsági csoportjának ünnepi műsorát láthatja a közönség (Művészeti vezető: Szőke Genovéva és Suplicz Mihály; narrátor: ifj. Pálfalvi János és Gasparik Gábor; gitáron játszik és énekel: Pere Nikolett és Balla Bence; a műsort rendezte: Suplicz Mihály művészeti vezető).

Nemzeti színű zászlók gyűrűjében a tavalyi városi ünnepségen az 1848-as emlékműnél Fotó: Ady Géza

Ezt követően Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere mond ünnepi beszédet, majd a város vezetői, a pártok, társadalmi szervezetek, valamint a városi intézmények vezetői helyezik el emlékező koszorúikat.

Az ünnep zárásaként felcsendül a Szózat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!