Hírek

2014.11.12. 18:00

Az önkormányzatok megszüntetik a többcélú kistérségi társulást

Dunaújváros - Jövő év júniusában lenne tízéves a Dunaújvárosi Kistérség Többcélú Társulása. De a tömörülés nem éri meg a jubileumot: az önkormányzatok megszüntetik januárban.

Körmendi Erzsébet

A baracsi Öregek Napközi Otthona is a társulás egyik telephelye - még januárig

A kistérség többcélú társulását majdhogynem ráerőszakolta a szaktárca az önkormányzatokra annak idején, azzal revolverezve, hogy csak társulásban tag önkormányzatok remélhetnek támogatást. Eleinte a polgármesterek is nyűgnek tartották a térség polgármesterei is, de hamar felismerték, hogy gyümölcsöző lehet az összefogás attól kezdve száznyolcvan fokos fordulatot vett az ügy és a társulás egyre több feladatot vállalt át a településektől. Alapfeladatai közé tartozott a nevelési tanácsadás, a logopédia, a belső ellenőrzés és a szociális tevékenységek közül a gyermekek napközbeni ellátása. A forrásgyarapodás arra ösztönözte az önkormányzati vezetőket, hogy újabb és újabb együttműködésekben gondolkodjanak. Kistérségi szintre terjesztették ki a szociális, gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatást. A kistérségi társulás megállapodásban rögzítette az első években, hogy támogatja a forráshiánnyal küzdő kis falvakat. Daruszentmiklós a kúria felújítására, Előszállás a Mikulásfutásra, Nagykarácsony a községháza felújítására, Kisapostag az óvoda és az orvosi rendelő terveinek elkészíttetésére kapott pénzt. Létrehozták az átmenetileg bajban lévő családok gyermekeinek segítő átmenti otthont Nagykarácsonyban. És hatalmas terveket szőttek.

De vége lett a jólétnek. Jogszabályi változások miatt az önkormányzatoknak ma már többe kerül fenntartani a társulást, mint amennyit az hoz a konyhára. Ezért mind a kilenc tag Dunaújváros, Nagyvenyim, Baracs, Kisapostag, Mezőfalva, Nagykarácsony, Előszállás, Daruszentmiklós, Rácalmás képviselőtestülete egyhangúan döntött arról, hogy a kistérségi formáció 2014. december 31-én jogutód nélkül megszűnik. A társulás által eddig működtetett Gyermekek Átmeneti Otthona, gyermekjóléti szolgálat és szociális szolgáltató központ ilyen formán fenntartó nélkül marad, éppen ezért az önkormányzatok az intézmény megszüntetése mellett voksoltak a választások utáni alakuló, illetve első ülésükön lakosságarányosan vállalták ennek költségeit is. A továbbiakban a települési önkormányzatok maguk oldják meg a feladatokat, attól függően, hogy a jogszabályok lélekszámtól függően mit írnak elő számára kötelező jelleggel.

A kistérség többcélú társulásának megszüntetése után valamennyi tagtelepülésnek kötelezően létre kell hoznia a gyermekjóléti szolgálatot. A kétezer főt meghaldó lakosságszámúaknak ezen kívül vállalniuk kell a családsegítést is, háromezres lélekszám fölött pedig a fentieken túl az idősek nappali ellátása is kötelező feladat. Húszezres lakosságszám fölött így Dunaújvárosban is törvényi előírás a gyermekek átmeneti otthonának léte.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!