Hírek

2013.10.03. 19:21

Főtér lesz, csakazértis!

Dunaújváros – A Városháza tér felújításának projektbemutatóját tartották csütörtökön a C-szárny színháztermében.

Kőhalmi Kálmán

Somogyi István, Galambos Dénes és Dorkota Lajos és Cserna Gábor a projektbemutatón

Minden itt élőnek kötődnek élményei a C-szárny színpadához, elavult, kék huzatú nézőteréhez. Hamarosan itt házasságkötő terem lesz az anyakönyvi hivatallal, egy kisebb közösségi tér, konferenciaterem. Erről is beszélt Cserna Gábor polgármester a projektbemutató sajtótájékoztatón és lakossági fórumon. A nagyobb érdeklődés természetesen a tér és a sétány kialakítását kísérte. A lakossági fórum résztvevői pedig a területet érintő újabb jelentős beruházás hatásai miatt aggódtak. A kórházi műtőszárny építése mellett most már a tér átépítése harapófogóba fogja majd a Korányi utcában élőket. A polgármester és a Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója odafigyelő egyeztetést ígért, megértést, türelmet kért a városlakóktól a kivitelezés idejére.

A projektbemutató esemény több hozzászólója is beszélt arról, régi vágya a városnak, hogy legyen egy valódi főtere, mint más városnak. Ismerjük, hogy Weiner Tibor grandiózus tervének megfeneklése óta gondja ez Dunaújvárosnak. Azt persze majd az élet dönti el, mennyire lesz kedvelt, belakható az új főtér, mennyire tölti be szerepét. Áprilisban már birtokba vehetik az itt élők az új térburkolattal ellátott teret, amelynek központi eleme egy szökőkút lesz a Lenin-szobor helyén (arról ne beszéljünk, a szökőkutak nem szoktak hosszú életűek lenni ebben a városban...)

A C-szárny már említett átépítése mellett fontos fejlemény a volt házasságkötő nagytermének elbontása, mely utat nyit a Duna-partra vezető sétánynak, mellette egy korosztályos játszótérnek, közösségi épületnek. A házasságkötő megmaradt terei a kormányablak kialakításának helyszínéül szolgálnak, ahogy dr. Galambos Dénes, a megyei hivatal vezetője elmondta, ez első, kiemelt eleme lesz ez a megyében öt helyen megvalósuló ilyen irányú fejlesztéseiknek: reggel nyolctól este nyolcig várja majd az ügyfeleket, kétezer ügykörben, huszonegy munkaállomással.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke, dr. Dorkota Lajos a helyi fejlesztéseket összegezte, cáfolandó, hogy nem fejlődik a város. Ezt követően a kivitelező konzorcium képviseletében Somogyi István területi vezető ismertette a beruházással járó, a városlakóknak elviselendő nehézségeket, és kért megértést ezekért. A kivitelezés környezetében élőkre újabb nehézségek várnak, reményt jelenthet a kialakításra kerülő kulturáltabb környezet, a háromszáz új parkoló. És persze minden városlakó megszenvedi majd a közlekedési rend átalakítását. Reméljük, megéri!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!