Hírek

2014.10.07. 17:00

Fővárosi tüntetés a korkedvezményért - A vasműtől is jelen voltak

Budapest-Dunaújváros – 1999 óta október 7-e a Tisztes Munka Világnapja. Szervezett dolgozók akciója.

Pekarek János

Egy autóbusznyi szakszervezeti tüntető vett részt a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség képviseletében kedden délután a fővárosba szervezett demonstráción. A Tisztes Munka Világnapján rendezett akció célja az volt, hogy rávegye a kormányt a korkedvezményes nyugdíj intézményének életben tartására. Ha ugyanis nem változtatnak a Munka Törvénykönyvének jelenlegi jogszabályain, akkor a korkedvezményes nyugdíjazások rendszere 2014. december 31-vel végleg megszűnik.

Szervezett dolgozók a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Fotó: Amatőr felvétel

A Tisztes Munka Világnapján a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) a budapesti József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé szervezett demonstrációt. Ugyanazon a napon a LIGA Szakszervezetek a Keleti pályaudvarnál rendeztek úgynevezett villámcsődületet (flashmobot), amellyel a munkajogok fontosságára hívták fel a figyelmet.

Borbély Zoltán, a vasmű üzemi tanácsának elnöke is ott volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt több ezer ember gyűlt össze kedden délután, a négy órakor kezdődött tüntetésre. Köztük voltak a dunaújvárosiak is, a Vasas Szakszervezettől. A megmozdulás előre meghirdetett célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a korkedvezményes nyugdíjak ügyében. Abban az esetben ugyanis, ha semmi nem változik, mondták el szakszervezeti vezetők, akkor idén december 31-ével megszűnik a nehéz, egészségre káros munkát végzők nyugdíjkedvezménye: azaz az a lehetőség, hogy az általános nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulhassanak.

Mucsi Zoltán Vasas-elnök a törvényi változásokról beszélt.

Ez különösen hátrányosan érinti a kohászatban, a meleg és veszélyes üzemekben dolgozókat: tehát a vasműsöket! Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy fogalmazott: legalább egy-két évvel meg kellene hosszabbítani a korkedvezményes nyugdíjazást lehetővé tévő jogszabály hatályát. Korábban is fel-felvetették már a korkedvezmények eltörlését, az előző kormányok idején is – azonban a változtatás hatályát mindig kitolták. A mostani dátum azonban végérvényesnek látszik, hacsak a demonstrációk nem érnek el nagy hatást.

A kohászokon kívül a közlekedésben dolgozókat is hátrányosan érinti a korkedvezmények eltörlése: elsősorban a buszvezetőket, a vasutasokat. A Magyar Szakszervezeti Szövetséget alkotó három nagy munkavállalói konföderáció, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonómok és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ezért az ő érdekeiket is képviseli a megmozduláson. Korábban tiltakozó aláírásokat is gyűjtöttek az ügyben.

Azonban nem csak a hamarosan eltűnő szabályozás meghosszabbításáért demonstráltak kedden a budapesti tüntetésen. Mucsi elmondta, hogy szeretnék, ha a kormány elgondolkodna a már korábban, 2011. december 31-én megszűnt korengedményes nyugdíjrendszer visszaállításán, lehetőleg 2015. január elsejétől.

Ez a rendszer ugyanis sokkal rugalmasabbá tette a létszámpolitikát, jegyezte meg a szakszervezeti vezető. Ennek a jogszabálynak az alapján ugyanis megegyezhetett a munkáltató és a munkavállaló arról, hogy egy-két évvel a dolgozó nyugdíjba vonulásának törvényben meghatározott ideje előtt nyugdíjba engedi őt a munkáltató. Oly módon, hogy nyugdíját és egészségbiztosítását, amely a jövedelménél lényegesen kisebb összeget tesz ki, egy összegben befizeti a munkáltató az államnak. Ezzel jelentős mennyiségű munkahely szabadulhatott fel, s megóvhatták a nyugdíjtól még távol álló, aktív korosztályok helyét. Mucsi szerint ez a létszámgazdálkodásnak is lehetett egy humánus eszköze: hasonlóra ma is szükség lenne. Mindenesetre a külső vállalkozásokhoz való kiszervezéseknél jobb megoldás lehet. A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt demonstrálók a bérbefagyasztás lehetősége ellen is tiltakoztak kedden délután, a József nádor téren.

A Tisztes Munka Világnapja volt ez

A Tisztes Munka Világnapját 1999-ben találta ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 185 tagországának egyetértésével. A fogalom: a tisztes munka, és az ehhez kapcsolódó világnap (minden évben október 7-e) arra hívja fel a figyelmet világszerte, hogy milliók dolgoznak embertelen körülmények között, minimális fizetésért, egészségüket, emberi méltóságukat kockára téve.

Ezen a napon a jobb körülmények között dolgozók, a világ fejlettebb, modernebb részén is rendszeresen demonstrálnak jogaikért, azok kiterjesztéséért, további védelméért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!