Hírek

2013.04.24. 15:08

Frakk? Kukori? Manócska?

Adony - Nem mesemondó, hanem meseversenyt rendeztek Bálint Ágnes életművéből kisiskolásoknak: amolyan kvízjátékot, ami rendkívüli felkészültséget igényelt. De ebben nem volt hiány!

Pekarek János

Élek a gyanúperrel, hogy ha kimondom azt a nevet: Bálint Ágnes, akkor kevesen fogják felkapni a fejüket. De ha azt mondom: Futrinka utca? Kukori és Kotkoda? Frakk? Szeleburdi család? Akkor már a magyar nyelven értők többségének derengeni kezd valami! Igen: Bálint Ágnes az egyik legismertebb meseíró volt Magyarországon  és alighanem ma is az. De hogy a legnépszerűbbek közé tartozik, az biztos! Erről meggyőződni elég volt végignéznünk az izgalomtól kipirult gyerekarcokon szerdán délután, az adonyi művelődési ház nagytermében, ahol a kistérségi Bálint Ágnes meseverseny döntője zajlott.

Azért éppen itt, mert az írónő Adonyban született, 1922-ben. Abban a házban amelyben  a legutóbbi időben (mi más is lehetett volna) kínai üzlet működött - de az írónő születésének idejében még a takarékpénztár központjaként szolgált. S természetesen ott élt a pénztárigazgató családja is. Az igazgatót történetesen mindannyian ismerhetjük: ő volt Bálint Ágnes édesapja. Mi pedig a Frakk című meserajzfilmből ismerjük: őróla mintázta a szerző Károly bácsi markáns alakját... Ezt már a meseverseny zsűrijének egyik tagjától, Németh Annától tudjuk - aki Bálint Ágnes kisebbik lánya. Ő is abban a házban született, ahol az írónő, de már Vecsésen nevelkedett, ahol három esztendeje testvérével, Ágnessel együtt megnyitották a Bálint Ágnes Emlékházat. A már tizedik éve zajló adonyi meseversenyre eddig mindkét Bálint-lány rendszeresen eljött  most azonban az emlékház egyre növekvő népszerűsége miatt egyiküknek mindenképpen ott kellett  maradnia. Anna, aki szerint édesanyja a nagysikerű Szeleburdi család című ifjúsági regényt (amiből tévéfilm is készült: hiszen az írónő 1958-tól 1986-ig, nyugdíjba vonulásáig a Magyar Televízióban volt szerkesztő) nagyrészt saját családjáról mintázta, kutató biológus lett, ma anatómiát tanít a Semmelweis Egyetem egyik intézetében.

Ez sem véletlen: hiszen édesanyja nevelte őket a természet becsülésére, s ő találta ki a tévé Kuckó című környezetszerető műsorát is. A meseverseny adonyi döntőjén  résztvevő tizenhat, 2-4.   osztályos gyerekcsapat tagjai (a rácalmási, iváncsai, szabadegyházi, pusztaszabolcsi, perkátai és adonyi iskolákból) elképesztő Bálint Ágnes-olvasottságról tettek tanúbizonyságot  s ez mindenképpen örvendetes! A győztes a pusztaszabolcsi  Békucok csapata lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!