Hírek

2016.07.27. 19:34

Friedrich: 70! - Számvetés helyett tervek

Dunaújváros - A közelmúltban ünnepelte 70. születésnapján a nemzetközi művészeti színtéren is ismert és elismert Munkácsy-díjas alkotó Friedrich Ferenc. Bekéredzkedtünk nagyvizitre.

Szabó Szabolcs

- Összességében elmondhatom, nincs okom panaszra: jelenleg az unokám nyújtja számomra a legnagyobb örömet, de mostanság is mindennap dolgozom a kis házi műhelyemben. Az alkotás és a megértés vágya ugyanúgy dolgozik bennem, így munkálkodom a saját tempóm szerint - fogalmazott lapunknak adott interjújában a 70. életévét már betöltött alkotó, aki ugyan némileg átgondolta az elmúlt évtizedeket, ám számvetést nem készített, egyébiránt sem érdekli különösebben a kerek számok misztikája.

Múltidéző régi képek - Friedrich Ferenc Munkácsy-díjas alkotó a családi album egyik felettébb fontos képemlékével. Fotó: Zsedrovits Enikő

- A térnek és az ott elhelyezett műnek, alkotásnak együtt kell léteznie. Soha nem voltam annak a híve, hogy bizonyos kerek évfordulók, események miatt elhelyezzünk egy szobrot csak azért, hogy ott legyen. Az én látásmódom, elképzelésem szerint ez nem működik. Egy szobrászt kell, hogy izgassa, érdekelje a tér és erre reagálva próbáljon kitalálni egy olyan valamit, ami ott hitelesen működik, beépül, hozzátesz az adott tér szövetéhez - fogalmazott lapunknak adott interjújában Friedrich Ferenc, a dunaújvárosi és az országos művészeti élet egyik kiemelkedő alkotója, akit otthonában látogattunk meg.

A kerek évszám apropóján készült beszélgetés során szó esett a család és a közösség fontosságáról, a vasműs évtizedekről és az acél szeretetéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!