Hírek

2017.05.09. 18:40

Ezek a kérdések a legfontosabbak a magyar társadalom számára

Dunaújváros - A kedd esti lakossági fórum után dr. Kovács Zoltánt, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára válaszolt a Dunaújvárosi Hírlap kérdéseire.

Körmendi Erzsébet

Még egy hetük van a polgároknak visszaküldeni a nemzeti konzultációs kérdőívet. Hol tartanak?

- Örömmel jelenthettem be a fórumon, hogy túlléptük az egymillió visszaküldött kérdőívet. A fórummal pedig azt volt a fő célunk, hogy a részt vevő embereknek muníciót adjunk a visszaküldési határidőig még hátralévő napokra, elmondjuk nekik a valóságot, azt, miért fontos a nemzeti konzultáció, mire készül Brüsszel, és milyen nemzeti támogatottságra van szüksége a kormánynak ahhoz, hogy ezt a csatát meg tudja vívni a brüsszeli bürokratákkal szemben.

Mire kíváncsi a kormány?

- Hangsúlyozom, az Európai Unióval semmi problémája Magyarországnak, továbbra is uniós tagok kívánunk maradni. A probléma azzal van, hogy a brüsszeli bürokraták átírják a rezsicsökkentés eredményeit, megszabják, milyen legyen ennek a feltételrendszere Magyarországon. Másrészt az adórendszerrel, a foglalkoztatással kapcsolatosan is bele akarnak szólni az életünkbe. Holott ezek nincsenek benne abban a szerződésben, amelyet az Európai Unióval kötöttünk, ezért mi ragaszkodnánk továbbra is a nemzeti érdekeinkhez, és ezen keresztül próbálnánk a magyar polgárokat, az országot megvédeni. Azért kell világos kérdéseket feltenni az állampolgároknak, hogy világosan ketté lehessen választani azt a két társadalmi csoportot, amelynek a véleménye szöges ellentétben áll egymással ebben az ügyben.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és dr. Kovács Zoltán államtitkár a fórum előtt. Mindketten a nemzeti konzultáció fontosságát hangsúlyozták
Fotó: Zsedrovits Enikő

Miben segíti a kormányt a nemzeti konzultáció?

- A kormánynak fontos, hogy jelentős nemzeti kérdésekben kikérje a polgárok véleményét. Azért van szükség a nemzeti konzultációra, mert a magyar emberek véleményével, a társadalmi támogatottsággal a háta mögött könnyebben vívja meg a csatát a brüsszeli bürokráciával, mint ha csak azt mondja, hogy ez egy kormányzati álláspont. Azt gondolom, azzal, hogy átléptük az egymillió visszaküldött kérdőívszámot, magunk mögött tudunk már egymillió embert. A népszavazáson 3,3 millió ember, 98 százalék mondott nemet az illegális bevándorlásra. Tehát van a kormány mögött társadalmi támogatottság.

Milyen vezérelvek alapján állították össze a kérdéseket?

- A nemzeti konzultációban szereplő kérdések, illetve ezek megvédése azt gondolom, ma a legfontosabbak a magyar társadalom számára. A rezsicsökkentést, a foglalkoztatást veszélyeztetik adminisztratív lépésekkel, és visszaosztanák az illegális bevándorlókat a különböző országok között. Ezt nem szabad hagynunk!

A visszaküldött kérdőívek számát időarányosan hogyan értékelik? Erre számítottak?

- Azt gondolom, hogy az egyik legjobban visszaküldött nemzeti konzultációs ívkontingens ez, hiszen ilyen rövid időn belül ennyit még nem küldtek vissza az állampolgárok. Szerintem ez egy nagyon sikeres nemzeti konzultáció lesz. Másfelől látni, mikor ugrik meg a visszaküldött ívek száma. Amikor nekünkjönnek ebben az ügyben, akkor az emberek érzik, hogy meg kell védeni az országot, és aki addig másként gondolta, az is visszaküldi az ívet. Mert fontos számára az ország biztonsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!