Hírek

2017.03.27. 13:50

Nem védett madár a galamb, de nem is vadászható, az ürüléke veszélyes: ne etessük!

Dunaújváros - Általános városi gond, hogy ablakpárkányokon, erkélyeken, szobrokon megtelepednek a galambok.

Pekarek János

Ahol megtelepednek a galambok, ott előbb-utóbb nagymennyiségű madárürülék halmozódik fel. Nagyjából ennyi, amit elfogulatlanul közölhetünk a galambokról. Az egyik álláspont szerint a galamb szépséges, imádnivaló háziállat - a másik szerint undorító, fertőző féreg.

S mindkettőnek igaza van! Ahogyan dr. Szlávik Ferenc osztályvezető járási főállatorvostól megtudtuk, a városokban gondokat okozó galambok elszaporodott házigalambok. Azt viszont Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási népegészségügyi osztályvezetőtől tudjuk, hogy a galamb ürüléke egészségügyi kockázatokat jelent, bakteriális fertőzések kockázatát hordozza, s veszélyes hulladéknak számít.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályai kötelezhetik az ingatlantulajdonosokat a galambhulladék eltakarítására, s ha ennek a felszólításnak nem tesznek eleget, akkor akár bírságot is kiszabhatnak: ennek összege 30 ezer forinttól végső esetben akár egymillió forintig terjedhet, sőt, cégek esetében több millió forintra is rúghat.

Akár a nyakunkba is potyoghat: galambürülék egy városi járdán Fotó: Ady Géza

Az igazi gondot azonban nem a takarítás jelenti. Bár akadnak helyek, ahol időről időre felszaporodik a galambürülék, de előbb-utóbb eltakarítják azt. Nagy kérdés viszont, hogyan lehet megakadályozni, hogy a galambok visszatérjenek a takarítás után, és ismét megtöltsék hulladékukkal a helyet? Ez különösen nehéz - mivel sokan szeretik (vagy azt hiszik, hogy szeretik) a galambokat, és etetik is azokat. Holott ez a legtöbb társasházban tilos!

A galamb ugyan nem védett állat, tehát gyéríthető lenne, viszont nincs rajta a vadászható fajok listáján sem, bár időnként és helyenként a vadászati hatóság ad ki erre külön engedélyt - ám a vadászok beavatkozása nem elég hatékony. A csapdázás sem az. Bár évekkel ezelőtt beszámoltunk a városi múzeum esetéről, amit élve fogó csapdákkal szabadítottak meg a galamboktól, de a befogott madarakat fogságban nevelt ragadozó madarak eledelének vitték - ezt ma már az új állatvédelmi törvény miatt aligha kockáztatná meg bárki. Ráadásul a galamb okos madár, sikeres csapdázás láttán aligha megy be a csapdába.

Maradnak a riasztó ragadozómadár-makettek: egy ideig, mert azokat is megszokják. Vagy a védőrácsok, hálók, szögek, amelyek viszont elég drágák, különösen a felhelyezésük. Szilágyi Miklós, aki több belvárosi társasház közös képviselője, egyetlen ilyen eszköz felhelyezését a darus kocsi miatt 15-20 ezer forintra tartja.

Ha számításba vesszük, hogy egy nyitva felejtett padlásablakon mintegy ötszáz galamb költözött be a Kossuth utca egyik házába, felbecsülhetjük az arányokat.

Tehát csak a saját életünket nehezítjük meg, ha odaszoktatjuk a galambokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!