Hírek

2013.11.18. 18:05

Gáz van, nem is akármilyen!

Dunaújváros - Mihez kezdhetnek a lakók egy gázra épített házban házban gáz nélkül? Mindannyian válaszra várunk.

Pekarek János

Elzárták a gázt a Korányi Sándor utca 1. számú (sokat szenvedett) épületben...

Egy sokat szenvedett épület újabb vesszőfutása következik: a Korányi utca 1-é.

A minap ebben az épületben elzárták a gázt.

Úgy kezdődött, hogy egy második emeleti lakó gázszagra panaszkodott. Kihívta a szerelőket, akik mérőműszereikkel megállapították, hogy valóban a megengedettnél magasabb a gázkoncentráció a lakásban. De az általuk tovább folytatott mérések azt is bebizonyították, hogy más lakásokban, a lépcsőházban, a pincében is sok a gáz.

A szolgáltató ezekután csütörtökön délután megszüntette a szolgáltatást.

Az épületben negyven lakás található. Valamint a földszinti részen több üzlet közöttük egy étterem, konyhával együtt.

Ebben a házban a gáz nem csak a főzést jelenti a gáztűzhelyek által, hanemm a fürdéshez szükséges melegvizet is a gázbojlerek révén.

A lakók többsége nyugdíjas, ezen belül a hetven, nyolcvan éves korosztály.

Egyikük, dr. Wingenfeld Mária arról panaszkodott nekünk, hogy ha így megy tovább, hamarosan XV. századi viszonyok között fognak tovább élni. Rőzsét gyűjtve és tábortüzet rakva a nappali közepén... Az ötven éves ház egyfolytában romlik, bomlik, amint azt ő az első lakók egyikeként kénytelen végignézni.

A pillanatnyi válságon az idős hölgyet barátai által adományozott rezsók és vízmelegítők segítik át de ő is tudatában van annak, hogy ez nem tarthat sokáig.

A ház egyik bérlője, Kaptás Gyula Attila most még viszonylag könnyen viseli el a helyzetet, mivel egyedül él, rezsón főz, és mivel mindennap uszodába jár edzeni, ott is fürdik. De számára is egyértelmű, hogy a gázszivárgás nagyon komoly probléma.

Ezt eddig leginkább a ház földszintjén működő Gourmand vendéglő szenvedte meg. Igaz, itt is alkalmazkodtak a leggyorsabban a válsághelyzethez.

Ahogyan azt Azariné Juhász Irén üzletvezető lapunknak elmondta, csütörtökön délután négykor jelent meg náluk a gázszolgáltató embere a rossz hírrel.

Szó szerint serpenyővel a kezünkben ért minket a gázszünet! Szombat délutánig nem tudtunk az étlapon szereplő tésztákat adni mondta Azariné. A melegkonyhás vendéglő szolgáltatásainak egy részét a szintén általuk működtetett Sport Ételbár konyhája révén fenn tudták tartani - de csak egy részét. Azután sok rossz tanácsot kaptak (például a pb-gázpalackos konyhaüzemeltetést, ami szabálytalan és nagyon drága. Végül úgy oldották meg a dolgot, hogy a közvetlenül a vendéglő alatt lévő gázfőcsapra kötöttek rá ez se volt ingyen, de legalább főzhetnek...


Sok épület lehet hasonló helyzetben városunkban: a hatvanas évekbeli csavarmenetes gázcsövekkel.

Formabontó módon a Korányi Sándor utcai épület gázrendszerével kapcsolatos gondokról nem a lakóktól vagy a közös képviselőtől, esetleg az ott működő intézményektől, vállalkozásoktól kaptunk hírt, hanem a szolgáltatótól: az E.ON-tól.

Ennek szóvivője, Varga Ivett hívott fel minket, közölve, hogy előbb-utóbb úgyis megtudjuk (és valóban...), a Korányi utcai házat kizárták a gázszolgáltatásból.

- A probléma azzal kezdődött, hogy egy lakó bejelentést tett gázszivárgásról. Szakembereink az érintett lakásban, a lépcsőházban, a pincében is méréseket végeztek, és kiderült, hogy mindenütt a megengedettnél lényegesen magasabb gázkoncentráció mérhető! Ezért nem volt más választásunk, mint hogy az épületet kizárjuk a szolgáltatásból - mondta Varga Ivett.

A szivárgás oka az 1960-as évekből származó, csavarmenetes, kócszigetelésű gázvezetékcsatlakozások rendszere, tette hozzá a szóvivő.

Becslések szerint a ház gázrendszerét öt-tizenkétmillió forint közötti összegért, két hét, fél év közötti időtartam alatt lehet helyreállítani.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!