Hírek

2013.06.04. 16:54

Gázvezetékcsere a Békében

Dunaújváros - Az E.ON folytatja tervszerű hálózatkorszerűsítési munkálatait: a Béke-városrész úgynevezett C-területén, a Mátyás király út kezdeténél.

Pekarek János

Folytatódik a Béke-városrészben a gázvezetékek rekonstrukciója, azaz felújítása. A szolgáltató cég, az  E.ON a kertvárosi, illetve a Béke-I. és Béke-II. városnegyedek után most már az úgynevezett C-terület vezetékeinek cseréjét kezdték meg a napokban. A munkák felvonulási területeként, csakúgy, mint eddig, a Szabadság út-Béke körút között fekvő nagy autóparkolót használják a kivitelezést végzők. A vezetékcserét a Mátyás király út-Béke körút kereszteződésénél kezdték. A kiásott munkagödrök a gyalogos-, illetve az autóközlekedést nem akadályozzák. Legalábbis akkor, amikor nincs felhőszakadás: a vasárnapi égiháború során (jóllehet, erről a gázépítők nem tehettek) a mintegy negyedórán át lezúduló hihetetlen mennyiségű csapadék és jégeső elképesztő mennyiségű földet mosott a Béke körút aszfaltjára, alaposan megnehezítve néhány órán át az arrafelé hajtók dolgát...

A Béke-körút és a Mátyás király út találkozásánál kezdték el az aktuális gázvezeték-korszerűsítési munkálatokat a napokban

A gázvezetékek cseréjét ezúttal is a legkorszerűbb technológiával és modern anyagokkal végzik. Úttestet nem bontanak fel (átfúrják a földet alatta), a csöveket nagy átmérőjű műanyag csövekkel váltják fel. A terület házai az 1980-as évek elején épültek, tehát többnyire éppen harminc évesek  akárcsak a hozzájuk tartozó közművek. Vannak a városban régebbi vezetékek is, de nyilvánvalóan nem kell megvárni a gázhálózat teljes elöregedését a vezetékcseréhez. A Béke-városrész régebbi részein könnyebb volt a munbka, lévén az a város egyetlen olyan területe, ahol közműalagút-folyosók húzódnak a föld alatt. A bejárható folyosókon árokásás nélkül lehet ellenőrizni, karbantartani, vagy éppen cserélni a csővezetékeket, elektromos kábeleket. A nagyobb építési költség a későbbi fenntartás során megtérül. A gázvezetékcsere után a kivitelező újra parkosítja a felbontott területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!