Hírek

2014.08.27. 19:45

Gólyatábor a Széchenyi Gimiben

Dunaújváros - A gólyatábor évszázados hagyományainak megfelelően már a középiskolákban is találkoznak a diákok.

Pekarek János

A gólyatábor a pedagógiai szlengben az iskolakezdők beszoktatását jelenti. A hagyomány az egyetemeken, a főiskolákon kezdődött – mára már a középiskolákat is elérte. Néhol az általános iskolákat is. Ennek szellemében a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban is gólyatábort rendeztek (már nem először) az évnyitót megelőző héten. Mégpedig a végzős diákok részvételével és segítségével!

Gólyák és végzősök: az első sorban balra Tótin Szilvia és Munkácsi Réka.

A Széchenyiben, a város vezető középfokú tanintézetében négy első osztály mintegy százhúsz tanulója kezdi meg kilencedik évfolyamos tanulmányait. Szerdán reggel kilenc órától negyven végzős diák fogadta leendő elsős társait a gimnáziumban. Az első és természetesen legfontosabb törekvés az volt, hogy hozzászoktassák az újakat az iskola helyiségeihez és szellemiségéhez. Mégpedig annak érdekében, mondta Szűcsné dr. Harkó Enikő igazgatóhelyettes, hogy hétfőn reggel, az első szeptemberi tanítási napon ne ide-oda tévelygő kezdőkként lépjék át az iskola küszöbét, hanem már némi helyismerettel és magabiztossággal rendelkező ifjakként.

Pillanatkép a Széchenyi gimnázium kilencedikes gólyáinak, azaz leendő első osztályosainak szerdai próbanapjáról.

Fotók: Ady Géza

A gólyatábor szerdai fordulójának első és legfontosabb mozzanata az úgynevezett gólyatánc megtanulása volt – amiből később vetélkedőt is rendeztek a tornateremben az új évfolyam tagjai számára. Ezt osztályfőnöki órák követték, hogy minden gólya megismerkedhessen leendő szellemi, lelki vezetőjével. majd a négy első osztály tagjai tizenkét csoportra oszlottak, negyedikes patrónusaik vezetésével, hogy teljesítsék a csak félig tréfás, valójában komoly képességeket is próbára tévő vetélkedőket.


Így például képkirakó versenyeken vehettek részt, vagy ízérzékelő próbát teljesíthettek. Nem maradhatott el a Széchenyiben évek óta hagyományos emberpiramis felépítése sem. Ezután BMX-bemutató következett, majd a városi NCDG hip-hop tánccsoport fellépésében gyönyörködhettek a fiatalok. A vetélkedők délután is folytatódtak. Sőt!

A Széchenyi gólyatábor folytatásos volt ebben az évben is. Csütörtökön a Duna-parton, a vasmű kokszolójának szabadidőparkjában folytatódott a kollektív diák-beavatás, mégpedig nem csak bulival, hanem például kísérletekkel is. Ezek közé tartozik a krumpli pucoló verseny is – amely egyáltalán nem öncélú. Ugyanis a végtermékből a zsűrizés után paprikás krumplit főznek a résztvevők számára.

De még mindig nincs vége a rendezvénysorozatnak – ahogyan ezt a Széchenyinél már megszokhattuk. Pénteken is lesz gólyatábor de akkor már nem a kilencedikeseknek, hanem a kisgimnazistáknak, azoknak, akik az ötödik osztályt kezdik majd az intézményben.

Számukra természetesen még játékosabb foglalkozásokat szerveznek a pedagógusok és a diáktársak az iskola helyiségeiben. A végcél azonban ebben az esetben is ugyanaz, mint a nagyobb kezdőknél. Érezzék magukat minél otthonosabban a gimnáziumban, legyenek az osztálytermek és a kiszolgáló termek megszokottak és jól belakottak számukra.

Hiszen ideális esetben nem négy, hanem nyolc esztendőt töltenek majd a hagyományoktól roskadozó falak között ők is. Lesz tehát idejük a diákhagyományok elsajátítására, sőt, újabb és újabb félig tréfás próbák kieszelésére is. Az biztos, hogy a hangulatra nem lehetett panasz ezen évfolyam esetében sem. Arról gondoskodott diák és tanár egyaránt.

Vasárnapi ünnepély lesz

A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban az idei tanévnyitó ünnepségre ugyancsak hagyományos időpontban, egy nappal az első tanítási nap előtt, augusztus utolsó napján, a valóban ünnepélyes vasárnap délutánon, tizenöt órakor kerül sor a gimnázium udvarán. Mégpedig azért, hogy a családi ebéd utáni emelkedett percekben fogadhassák a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!