Hírek

2014.08.24. 19:10

Gombócos kedvenceink - A nyár sláger édessége mindig is a fagylalt volt

„Kösz jól vagyok, egész nap fagyizom” – kezdődik a Bikini együttes mindenki által ismert klasszikusa. De vajon mennyien szeretjük valójában a fagyit, melyik a kedvenc, és kik nyalják el a legtöbbet a hideg édességből?

Körmendi Erzsébet

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak az ott élők, de a fagyi népszerűsége azóta is töretlen, különösen a nyári forró hónapokban. A Generali nemrég elkészített kutatásában arról kérdezte a hazai lakosságot, hogy vajon mennyire számítunk fagyi függőnek, és kit zavar valójában, ha a „pisztácia kifogyott”.

Nagy dilemma... A gyönyörűen feldíszített pultot nézve nehezen tud választani az ember a tégelyekben sorakozó finomságok közül (Fotók: Ady Géza)

Az országos felmérésből kiderült egyebek mellett az is, hogy melyik ízek számítanak a legkedveltebbnek itthon a hölgyek, az urak és a gyerekek körében. A legnépszerűbb a csoki (22 százalék), de a citrom (15 százalék) és a sztracsatella (13 százalék) is felkerült még a dobogóra. Meglepő módon a gyümölcsös nyári ízek közül a málna és az eper is csak 5-5 százalékot kapott.

Még egy érdekes adalék a kutatási eredményekből: a heti rendszerességgel fagyizóknak csupán 30 százaléka, míg a fagylaltot csak évente pár alkalommal fogyasztó társaik 38 százaléka mondta azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok az életükben. Kérdéses persze, hogy a fagyizás boldogít, vagy az optimistábbak eleve több édességet engednek meg maguknak.

Dobos Alex és testvére Dorka a nagyszülőkkel fagyizott

A dunaújvárosi fagylaltozók közül a Vasmű úti Adriában jártunk, ahol Veseli Azir készíti a közkedvelt hűsítő édességet. Barabás Mariannal és Dehari Naserral beszélgetve a pult mögött kiderül, hogy olasz pasztákat és elsősorban mediterrán országból hozott alapanyagokat használnak fel – olyannak kell lennie az íznek, mintha Olaszországban kóstolná az ember. Szerintük fontos az állandó minőség és a megfelelő mennyiség, a pult látványa, és általában a legkeresettebbeket készítik. Ilyen a csoki, mint tradicionális, illetve annak meggyes változata. Imádják a vásárlók a csokiskekszet, valamint a velencei álom fantázianévre hallgató különlegességet is. Dehari Naser újságolja, hogy a tudtukon kívül júniusban begyűjtöttek a város minden üzletéből egy adat csokoládé fagylaltot, és a titokban vett mintákat megversenyeztették az MMK-ban, és a zsűri döntése értelmében az ő édességük lett Dunaújváros első helyezett fagylaltja. Nagyon büszkék erre az oklevélre, kitették az üzletben a dicsőségfalukra.

Sándor Norbert és Mészáros Enikő tele tölcsérrel áll az üzlet előtti járdán, fagyizásra készülve. Norberttől megtudjuk, hogy fagyiimádó, minden nap vásárol a hűsítő édességből, ha csak teheti. Elégedetten mondja, hogy „szerintem ez a legjobb, csak rá kell nézni, ízre és adagra egyaránt megfelelő”.

Az óvárosi Panda fagyizó vezetője Rolecz Gyula folyton kísérletezik, keresi az új ízeket, és minden nyáron előáll valami újdonsággal. Idén például a foci vb apropóján a Gelatino fantázianevű finomság gazdagította a színvonalas pultot, de újdonság a sárkánygyümölcs, állandó kedvenc a mákos-meggyes, és vásárlói kívánságra kínálják szintén először a dobostortát. Érdekes még a bécsi mandula, a gumi maci, az extra dark pedig olyan, mintha étcsokoládéba harapna az ember. Rolecz Gyula elmondja azt is, hogy saját recept szerint dolgozik húsz éve, és a forgalom azt bizonyítja, hogy a dunaújvárosiak kedvelik a fagyiát. Tavaly rendeztek egy fagylaltversenyt a városban a tudtukon kívül, amit ők nyertek meg. De a legfontosabb számukra a fagyizók elismerése.

 

A hölgyek fagyifüggőbbek

A kutatásban megkérdezettek 22százaléka „megrögzött” fagyizó, heti legalább egy gombóccal. 38 százalék havi rendszerességgel és 36 százalék csupán évi pár alkalommal fagyizik. Mindösszesen a megkérdezettek 4 százaléka mondta azt, hogy soha nem fogyaszt ebből az édességből. A hölgyek a férfiakhoz képest sokkal édesszájúabbak:
a hetente fagyizók 58 százaléka nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!