Hírek

2013.09.03. 14:52

Gondolatokat őröl a pentelei malom

Dunaújváros – A máladozó vakolat, a szemetes és gyomos környezet ellenére jóleső érzés volt körbenézni a pentelei malom területén. Mi lenne, ha... – ötleteltek a résztvevők a hasznosításról.

Körmendi Erzsébet

Hingyi László önkormányzati képviselőnek (ottani lakónak) ugyanannyira szívügye a Magyar úton lévő malom, mint a körzet civil szervezeteinek, lakóinak. A képviselő minden követ megmozgatott azért, hogy a város visszaszerezhesse az értékes objektumot. A háromhektáros terület magánkézbe került nagyjából egy évtizede, és felszámolási eljárás részeként körülbelül egy éve lehetőség nyílt a megvásárlására. Az ár borsos volt, 136 millió forint plusz áfa, amit sikerült jelentősen mérsékelni: Dunaújváros önkormányzata bruttó 75 millió forintért jutott hozzá az egykor gyönyörű birtokhoz.

A bokrok mögé is bepillantottak a bejáráson... Előtérben Sztankovics László és Hingyi László (Fotó: Vohlmann György)

A gazdátlanság kézjegyei durván meglátszanak a kúrián, a malmon, a gazdasági épületeken és ezek körletén. Ám akinek van szeme, az el tudja képzelni, milyen szép lesz a kúria, ha helyreállítják. A keddi bejáráson résztvevők - a polgármesteri hivatal illetékes osztályvezetői, az önkormányzati cégek vezetői, a pentelei civil szervezetek képviselői - a szomszédok látják a lehetőséget a műemléki épületekben. Leszakadt a kúria nagytermének mennyezete, hiányoznak ajtók, ablakok, málik a vakolat, a malomba nehéz bejutni, mert a bejáratot benőtték a bokrok – és veszélyes is lehet bent tartózkodni –, de a résztvevők már tervezgettek: Hingyi László szerint kulturális és rendezvényközpont lehetne a malom, a kúriában kiállítótermeket rendezhetnének be, hasznosíthatnák a terület felső részén lévő régi pincét is (amelyben egykor lovaskocsik fordultak meg), a melléképületeket el kellene bontani, a kisméretű téglát megtartani és újra felhasználni...


Tárgyalnak az északi részre benyúló ingatlan tulajdonosával is a telekcseréről, hogy egységes legyen a terület. Ilyen és hasonló megállapítások, javaslatok hangoztak el a bejáráson – hasonlítási alapként, mintaként többször szóba került a rácalmási Jankovich-kúria –, és a képviselőtől megtudtuk azt is, hogy munkabizottságot alakítanak, amely az ötleteléstől a megvalósításig végigkíséri, koordinálja majd a folyamatot. A munka elkezdődött. Első és legfontosabb teendő a rendrakás.

A pentelei civil szervezetek nagy takarítási akciót hirdettek szeptember 6-ára, péntekre – számítanak mindazokra, akik szívügyüknek tekintik a malom és a Rudnyászky-kúria helyreállítását. A szervezők kérik, szerszámokat vigyenek magukkal!

A felújításhoz pályázati források kellenek, és egyik napról a másikra nem valósul meg, ez tény. De a folyamat elindítása önmagában is nagy előrelépés. Várják a hasznos javaslatokat, a segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!