Hírek

2013.07.09. 22:00

Önmérsékletre lesz szükség a horgászok, halászok részéről

Nagy kérdés, hogy a horgász- és halászvizek használói képesek-e visszafogni magukat e napokban.

Pekarek János

A Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségének és a Rácalmási Horgászegyesület elnökének, Dualszky-Kovács Istvánnak a szavai szerint a most lezajlott, rekordméretű árvíz egyszerre hozott rossz és jó dolgokat a halakkal bensőséges viszonyban lévő, partmenti horgász és halász embereknek.

A rossz az természetesen a több hétig tartó horgásztilalom volt, amelynek idején a környéken több ezer ember nem hódolhatott szenvedélyének. Ez idő alatt ráadásul a vidék halastavaiból tonnaszámra mosott ki az ár halakat, főként pontyokat - amelyek mostanság a Dunában és annak mellékvizeiben élik tovább életüket.

Bana József visszadobta kifogott halait a szabad strandon (Fotó: Lázár Zsolt)

- Ez a tavakból elveszett halmennyiség, amely egy sajnálatos következmény a tógazdák számára, annál kedvezőbb a halászok és főleg a horgászok részére: ez a váratlanul érkezett állománydúsulás akár évekre elegendő lenne ahhoz, hogy okosan gazdálkodva vele jól kihasználjuk a lehetőségeket. Sok éven át drága pénzért telepítve sem tudnánk ennyire felhizlalni azt az állományt, amit a magunk örömére kihasználhatunk - mondta Dualszky.

Csakhogy, tette hozzá az elnök, ilyenkor tapasztalataik szerint rendszerint az következik be (mind a halászoknál, mind a horgászoknál), hogy féktelenül kihasználják a bőséges zsákmányt, és annyi halat vesznek ki a folyóból, amennyit csak bírnak.

- Ez a hosszú évekre elegendő halfauna nagy halászati és horgászati élményt jelentene mindannyiunknak, ha jól tudnánk gazdálkodni vele! - jelentette ki Dualszky. - Ám a tapasztalataink szerint mindössze két-három hónap múltán visszaáll az eredeti állapot, mivel sem a horgászok, sem a halászok nem korlátozzák magukat. Az új halászati törvény, majd, ha életbe lép, a végrehajtási utasításaival együtt, várhatóan visszafogja az iparszerű halászatot, de a horgászok önmérsékletére azután is szükség lesz. A Duna egy nagy vízfelület, gyenge őrzéssel: itt nehéz érvényesíteni a közös érdekeket. Viszont nagyon hasznos lenne, ha most mindannyian visszafognánk magunkat - fogalmazta meg véleményét a Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségének elnöke, Dualszky-Kovács István a váratlan halszaporulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!