Hírek

2014.03.30. 12:50

Gondoskodnak az idősekről

Dunaújváros - Csak az tudja milyen nagy áldás a házi segítségnyújtás, akinek segítenek a hivatásos gondozónők, illetve a családtagok akik jó kezekben tudják idős szülőjüket, hozzátartozójukat.

Körmendi Erzsébet

Bölcskei Jánosné Erzsike segít Márti néninek a szép otthonában - éppen az ebédhez készülődnek

Hálásak voltunk Csima Sándornénak, aki beengedett bennünket az otthonába, hiszen a jó példánál ékesebben semmi nem beszél egy szolgáltatásról. Márti néni lakására gondozónő jár ki naponta háromszor, reggel segít neki felkelni, megreggelizni, fürödni, igény szerint összepakol a lakásban, délben viszi az ebédet, este ott van a vacsoránál, a lefekvésnél. Bevásárol, ügyet intéz, takarít, mosogat, ha éppen arra van szüksége a gondozottnak. Egy kis jelző is van csiptetve Márti néni blúzára, baj esetére, és ha azt megnyomja, fél órán belül érkezik a segítség a nap 24 órájában. Bölcskei Jánosné gondozót kísértük el a kedves asszonyhoz.

- A Hírlapban olvastam három éve az Egyesített Szociális Intézmény házi segítségnyújtó szolgálatáról, így kezdődött. A betegségem miatt járni már nem tudok, a gyerekek gyakran itt vannak, de végtelenül hálás vagyok a gondozóknak, akik nagyon kedvesek és mindent megoldanak - mondja Márti néni.

Szabó Györgyné, a házi gondozó csoport vezetője elmondja, hogy kollégái valamennyien szakképzett gondozónők, a lelküket kiteszik a rájuk bízott idős emberekért. Elvéteznek gondozási, ápolási feladatokat, és ami nagyon fontos: nem kell az idős embert kimozdítani a megszokott környezetéből, a saját otthonában törődnek vele, ha nem szeretne gondozási központban élni, vagy egészségi állapota még nem indokolja az intézményi ellátást. Gyöngyösiné Hoffer Szilvia a Batsányi és a Magyar úti gondozási központ vezetője hozzáteszi: ez nagy biztonságot jelent a családnak. A törvény maximálta az áraikat (és csak a lakásban végzett munkáért kérhetnek pénzt, az utcai sétáltatást például nem számíthatják bele a gondozottnál töltött időbe), így mindezért a törődésért, ápolásért az idős ember nem fizethet többet havonta a nyugdíja 25, ebéddel együtt 30 százalékánál.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!