Hírek

2013.02.21. 16:23

GPS a szántókon

Adony - Készül a földtörvény, s még nem lehet tudni, hogy érinti például az adonyi szövetkezetet. Ők azért dolgoznak, mégpedig sikeresen, korszerű gépekkel, technológiákkal.

Tribolt Lajos

A csarnokban egymás mellett várja a bevetést a modern répakombájn, s a legújabb beszerzés, az 27 méter szélességű önjáró permetező. Ez már műholdas vezérlésű, programozható. A vezetőfülke nem mezőgazdasági gépre, hanem pilótafülkére emlékeztet. Nem csoda, hogy az  adonyi mezőgazdasági szövetkezet igazgatóságának elnöke, Marczinka Tamás büszkén mutatja  be. Immár öt éve használják a GPS technológiát, a vezérgépeik már akár robotkormányzással is működtethetők. Itt már programozni is kell tudni, nemcsak a gáz- és fékpedált taposni.A szövetkezet igazából öt kft-t működtet. Az önelszámoló ágazatok húsz éve könnyedén alakultak át gazdasági társasággá és ma is így működnek. A cégcsoport ma 3700 hektár földet művel, amit úgy bérelnek. A fő vonaluk a növénytermesztés. A legnagyobb területek a kalászosoknak és a kukoricának jutnak, de napraforgót és az egyetlen, kaposvári cukorgyárnak cukorrépát is termelnek. A szakértelem meg van, így vetőmagokkal is foglalkoznak, akár a fémzárolásig képesek az előállításukra. Termelnek például durum búzát vagy Waxy-kukoricát, amelyet élelmiszer alapanyagnak, lebomló szatyrok alapanyagának használ fel az ipar.

Az állattenyésztésben 550 kocával mintegy évi 12-12,5 ezer sertést nevelnek, s 65 százalékukat saját vágóhídon vágnak le. A hús zömét fel is dolgozzák, a többit félsertésként Dunaújvárosban adják el. Tejjel nem foglalkoznak, így a marhatelep csak hízó marhákat nevel. Vörös és fekete Angus fajtákkal foglalkoznak. A gépműhelyben az utolsó munkákat végzik, ahogy az idő engedi már mehetnek a gépek a földekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!