Hírek

2011.10.18. 02:29

Gyalogolni mindenki tud

Rácalmás - A gyaloglás nem megerőltető, edzettséget nem igényel, mégis kiváló testmozgás - független kortól, nemtől lakóhelytől. Fontosságára hívta fel a figyelmet a hétvégi Világ Gyalogló Nap.

nincs nev

A Világ Gyalogló Napot sem hagyhatták ki. Egymás után érkeztek a résztvevők szombaton kora délután a Pomóthy ABC előtti parkolóba, ahol zumbával melegíthettek be a résztvevők. Terekiné Rendes Éva klubvezető örömmel üdvözölte a kényelmes cipőben, szabadidőruházban érkező gyalogláspártiakat, és aki nem hozott magával speciális sétabotot, annak adott egy párat, hogy kipróbálhassa a nordic walkingot. E speciális gyaloglás, illetve a séta közötti fontos különbség ugyanis a botok használatában keresendő, amelyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, megmozgatja a felsőtestet is - magyarázta a klubvezető, és megmutatta miként kell használni a botokat. Elmondta: Rácalmás és Kulcs között közvetlenül a Duna-parton jelölték ki a tízkilométeres séta útvonalat, a fáradékonyabbak kedvéért pedig egy rövidebb, hatkilométeres távot. A klubvezető szerint ezzel a világnappal is felhívják a figyelmet arra, hogy a gyaloglás fontos: élvezzék a mozgás örömét, a gyönyörű tájat, a napsütést, a közösen töltött időt. Nem a teljesítményen van a hangsúly, hanem a kikapcsolódáson, aminek kötelező tartozéka a jókedv - nevezzük túrának, családi kirándulásnak, természetjárásnak, a lényeg ugyanaz: a természet szépségeinek élvezete és az egészség megőrzése.

Györök Gabriella és sógornője kiváló hétvégi programnak tartotta a közös sétát, ezért jelentkeztek. Alig egyéves gyermekkel érkeztek, ám mint mondták, hoztak magukkal babakocsit is, majd tolják a picit, ha elfárad. Családi csapatuk negyedik tagja Betyár, a gyönyörű magyar vizsla - Betyár szaladgált körülöttünk, megállapítottuk: ráfér a testmozgás, a túrázás, mert enyhén túlsúlyos.

A csoportok indítása közben még néhány szót váltottunk Terekiné Rendes Évával, aki hangsúlyozta: a rendezvénysorozat közvetlen célja a gyaloglás megszerettetése, hogy a lehető legtöbb embert mozgósítsanak a rendszeres testmozgás érdekében. Éppen ezért nem egy országos nagy rendezvény lebonyolítása volt a minisztérium célja, hanem az, hogy minél több településen szervezzék meg a Világ Gyalogló Napot, ezáltal növelve a rendszeres gyaloglásnak hódolók táborát.

Rácalmáson ezt sikerült megvalósítaniuk a szervezőknek, hiszen közel kétszázan sétáltak együtt szombaton délután a Duna-parton.

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!