Hírek

2015.10.06. 15:35

Az aradi vértanúkra emlékeztek a '48-as emlékműnél

Dunaújváros - Nemzeti ügyünk mártírjaira emlékeztek az egybegyűltek kedden, a gyásznapon a 48-as emlékműnél.

Körmendi Erzsébet

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján, Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét. A hagyományoknak megfelelően a 48-as emlékműnél gyűltek össze az emlékezők kedden délelőtt. A Himnusz után a Pannon Oktatási Központ diákjai idézték fel a legyilkolt 13 tábornok gondolatait.

Csapó Gábor a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola igazgatója azzal kezdte ünnepi beszédét: amikor a szabadságharc tábornokai a megadás mellett döntöttek az aradi várban, nem gondolták, hogy az lesz a vesztőhelyük is.

- A tizenhármak különböző emberek voltak, de közös ügyért harcoltak. Haláluk pillanatában a magyarság, a szabadság, az egység jelképeivé váltak - hangsúlyozta a szónok. Beszélt a feladataikról, tetteikről, munkásságukról. Majd felidézte a történelmi eseményeket, megemlékezett a fájdalmas világosi fegyverletételről, az azt követő eseményekről, a tanúkihallgatások nélküli koncepciós perről.

Csapó Gábor  az elítélt 13 tábornokok kivégzés előtti utolsó éjszakájáról, és legyilkolásukról szólt, valamint arról, hogy Budapesten ugyanazon a napon, 1849. október 6-án lőtték agyon Battyányi Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, majd Haynau kegyetlen megtorlása következett...

– Szabadság, mit legyűrt a zsarnok. Egy nép mely gyászol, s ünnepel! – zárta gondolatait a szónok Aranyosi Ervin versével. Az önkormányzat nevében Cserna Gábor polgármester és Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző helyezett el koszorúit a ´48-as emléktáblánál. Utánuk dr. Kovács Péter járási hivatalvezető és dr. Ruzicska Renáta koszorúzott, majd a pentelei civil szervezetek, a pártok, a nemzetiségek, intézmények, diákönkormányzat képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!