Hírek

2015.10.18. 06:49

Pásztor Bertalan, a gyémánt diplomás pedagógus

Dunaújváros - Csütörtökön köszöntötték a gimnáziumban Pásztor Bertalant gyémánt diplomájának alkalmából.

Munkácsi Réka

Pásztor tanár úr feleségével Szathmári Erzsébettel érkezett az ünnepségre csütörtökön a gimnáziumba. Énekeltek, fuvoláztak és szavaltak neki, valamint Péntek Klára tanárnő köszöntötte őt, mint volt tanítványa, majd később kollégája. Berci bácsit személyesen a 80-as években ismertem meg. Bár a magyar nyelv és irodalmat nem ő tanította nekem, de mindenki tudta, hogy óráit az igényesség, a gondosság, a tervszerűség, az értékközvetítés és az élménynyújtás jellemezték, illetve az iskola minden tanulója ismerte legendás kérdését: Miért szép? Ezzel nyilvánvaló szándéka az önálló véleménynyilvánításra való késztetés, és a művek eszmei és esztétikai értékeinek felfedeztetése volt. Nagyra értékelt minden önálló, eredeti gondolatot, egyéni megközelítési módot. Mindig is igényelte a szellemi kihívást, a megújulást. Természetesen ő maga is lázasan kereste az általa feltett Miért szép? kérdésre a válaszokat. S egy-egy irodalmi alkotás értékéről, szépségéről való töprengéseit, következtetéseit írásban is megfogalmazta - emlékezett vissza a tanárnő. Berci bácsi meghatódva hallgatta végig a megemlékezést és utána elárulta, hogy innen visszapillantva nagyon sokat tanult. Rengeteget tanultam a diákoktól a tantestülettől és azoktól akik most itt ülnek, őrizzétek azt a szellemet amit kialakítottunk az elmúlt évtizedek alatt, fontos az iskola alakítása és formálása. Bízom benne, amikor a századik évfordulóját ünneplitek majd az iskolának, addigra nem csak egy gyémánt diplomás tanárotok lesz.

Pásztor Bertalan a Gyémánt diplomával, felesége társaságában

Érdekessége a történetnek, hogy Berci bácsi eredetileg nem is tanár, hanem orvos szeretett volna lenni, de az élet mégis erre a pályára sodorta, amit nem bánt meg, beleszeretett az irodalomba és úgy érzi a gyakorlatban vált igazán tanárrá. Első napját sosem felejti amikor beült a leghátsó padba és egy lány ült előtte majd egyszercsak váratlanul hátrafordult és megkérdezte tőle hogy a társadalombiztosítást egybe kell-e írni, bólintott, gondolkodás nélkül. Otthon azért megnézte a szabályzatot, de nyugtázta, bemutatkozása sikerült.

Nem csak tanárként, de íróként is remekel. Több könyvet is szerkesztett és írt a nyelvtanítás gondjairól és feladatairól. Feleségével is készült már közös írása a Kaleidoszkóp, melyhez író fiúk készített ajánlót. Rendszeresen publikált a Köznevelésben és az utóbbi években szépirodalmi műveket, novellákat és drámákat is írt. Munkásságát több díjjal és kitüntetéssel is elismerték. A magyar nyelv, magyar szó varázsa áthatotta egész életét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!