Hírek

2017.06.06. 17:25

Gyémántdiplomás pedagógusunk - Nemzedékeket oktatott Princzes Mária

DUNAÚJVÁROS - Kedden délelőtt a többszörös jogutód intézményben vehette át gyémántdiplomáját, a dunaújvárosi oktatási közösség egyik kiemelkedő tagja, Forgó Lászlóné Princzes Mária, aki sok ezer újvárosi diáknak tanította meg pedagógus pályafutása során mindazt, miként is lehet szépen és választékosan magyarul beszélni.

Szabó Szabolcs

A díjazott több helyi intézményben is tanított, végzett szervezői munkát. A legtöbb helyen iskolateremtőként tekintenek rá az emberek.

Forgó Lászlóné Princzes Máriát a Petőfi Sándor iskolában köszöntötte a gyémántdiploma átvétele alkalmából Rideg István, az intézmény igazgatója.

Az ünnepélyes átadáson elhangzott méltatás szerint Forgó Lászlóné tanítói oklevelét az egykori székesfehérvári Vasvári Pál Tanítóképzőben vehette át 1957-ben.

 

Princzes Mária két évvel később, férjével, Forgó Lászlóval költözött Dunaújvárosba, majd a Délivárosi Iskolában helyezkedett el. Ezen oktatási intézmény 1965-ben megszűnt, ezt követően pedig az Újtelepi Általános Iskolában dolgozott közel 27 évig - mint a négy alapító alsó tagozatos tanító egyike. A keddi bensőséges ünnepségen egykori pályatársa, Horváthné Nagyszöllősi Magdolna, Dunaújváros Érdemes Pedagógusa így emlékezett vissza az elmúlt évtizedekre:

- A pedagóguspálya talán legmagasztosabb feladata volt az övé. Az óvodás gyermekekből írni-olvasni tudó iskolást varázsolni. Ez több alkalommal is megadatott neki. Ezután lépésről lépésre továbbvitte, vezette az ismeretszerzés rögös útján a nebulókat. Közben megélte velük a felfedezés örömét, a rácsodálkozást a természet és a társadalom érdekességeire.

Rideg István a gyémánt diploma átadása után elmondta: - A város közoktatása és minden oktatási intézménye köszönettel tartozik Forgó Lászlónénak, hiszen generációk számára mutatta meg a tanulás és az egyéni fejlődés értékét. Az oktatás és nevelés talán legfontosabb szakaszában, a kisgyermekkorban volt ott a diákok mellett. Örök érvényű tudást adott át számukra, olykor valóban nehéz, embert próbáló körülmények között is. Pályafutása és munkássága példa lehet minden pedagógus számára - fogalmazott köszöntőjében Rideg István, a Petőfi iskola igazgatója az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!