Hírek

2014.09.09. 16:25

Gyémántdiplomások - A Wünsch-Tomcsányi házaspár a magyar kultúra nagyjai között

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 8-i tanévnyitó ünnepségén gyémántdiplomát vehetett át Wünsch László koreográfus és Tomcsányi Éva balettmester az egyetem rektorától.

Szente Tünde

M. Tóth Géza rektor a hétfői tanévnyitón köszöntötte a fennállásának 150. évfordulójához közeledő művészképző intézmény egykori és jelenlegi növendékeit.

Az egyetem Ódry Színpadán az elsőévesek azon túl, hogy letették esküjüket, találkozhattak azokkal a példaképekkel, a magyar kultúra nagyjaival, ma is élő legendáival, akik letették névjegyüket a magyar film- és színművészet asztalára.

Az egyetem Nádasdy-termében tartott fogadáson a gyémántdiploma átvételéhez gratulált Schrick István Rácalmás polgármestere, aki hivatalba lépésekor első teendői között kérte fel a kilencvenes években Wünsch Lászlót a Barina Néptánc Együttes megalakítására. Schrick István lányai is az alapítók között voltak. Wünsch mester ma is aktív, Rácalmáson adja tovább tudását a fiataloknak

Az arany-, gyémánt- és vasdiplomások első soraiban foglalt helyet Béres Ilona, Dobos Ildikó, Halász Judit, Izsóf Vilmos, Kiss Endre, Somhegyi György, Szegedi Erika, Tordai Teri, Újlaki László, ők 50 esztendeje végeztek. A felsőfokú tanulmányaikat 60 éve befejezők közül a színpadhoz szólították Kovács Ibit, Kalmár Tibort, Tatár Esztert, Mátrai Mihályt, aki helyett felesége, Keleti Éva vette át az oklevelet, Tóth Jánost, Rotter Oszkárt, Tomcsányi Évát, valamint férjét, Wünsch Lászlót. A 65 éve végzettek vasdiplomája illette meg Ambrus Editet, Németh Gabriellát, Békés Andrást, akit ikertestvére, Békés Itala képviselt, utána Ligeti Mária, Roboz Ágnes, végül Banovics Tamás nevében neje fáradt ki a pulpitushoz, hogy a rektor egy szál fehér rózsa kíséretében átnyújtsa a végzés jubileumát igazoló nemzeti címeres okmányt.

A díszoklevelesek nevében Halász Judit beszélt, mesélt a főiskolai évekről, kiváló tanárokról, végül Várkonyi Zoltán gondolatát idézte: A jelenlét tudománya a színész legmeghatározóbb tudománya. Hegedűs D. Géza színművész mind a fogadalomtételben, mind pedig a finisszázsban szerepet kapott, ez utóbbiban A színészet könyvéből idézett a nézőtéren helyet foglaló tehetséges fiataloknak útravalóul az előttük álló évek képzeletbeli tarisznyájába.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!