Hírek

2013.08.15. 20:45

Gyertyagyújtás - Pályatársak, barátok Mészáros Editről

A közelmúltban elhunyt Mészáros Edit festőművészre emlékeztek a Kortárs Művészeti Intézet előtt.

Pekarek János

Mintegy félszáz ember gyűlt össze csütörtökön este a Kortárs Művészeti Intézet előtt, hogy gyertyagyújtással, virrasztással emlékezzen a napokban elhunyt Mészáros Edit festőművészre, a város művészeti életének meghatározó alakjára.

A KMI előtti pengefalak egyikére a művésznő portréját, a másikra pedig egy, az alkotásaiból készült fénykép-összeállítást vetítettek.

Az emlékezést az intézet nevében Fehérvári Tamás esztéta nyitotta meg, majd Florosz Zoi, Mészáros Edit leánya emlékezett néhány szóval. Megköszönve a megjelenést, felidézte, hogy évekkel ezelőtt megbénult édesanyja őhozzá intézett utolsó szavai a következők voltak: Légy derűs! S ez a derűs szemlélet, emlékezett Zoi, a művésznő egész életében, egész lényére kisugárzott.


A kor- és pályatársak nevében ifjabb Koffán Károly festőművész emlékezett az elhunytra. Férje, Florosz Szpirosz, és olyan művészbarátok s tanítványok előtt, mint Cyránski Mária, Pálfalvi János, Fridrich Ferenc, ROHO, Móder Rezső, Kelemen Marián Éva, Kiss Gábor, Rozsnyai Sándor.

Koffán a Szózat szavaival előre összefoglalta mondanivalóját: Áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell! Ennek Mészáros Edit abszolút tanúságtevője volt, jegyezte meg a pályatárs.

Aki emlékeztetett arra, hogy az 1968-ban Dunaújvárosba került művésznő kitartott eredeti hitvallása mellett: az emberek saját érzéseiből kell művészetet csinálni, nem pedig valamiféle diktátumból, amit szocialista realizmusnak neveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!