Hírek

2013.10.17. 16:40

Gyors döntések sora a dunaújvárosi közgyűlésben

Dunaújváros - Konstruktív szemlélet és gyors döntések sora jellemezte a közgyűlés csütörtöki ülését.

Körmendi Erzsébet

Kihasználva, hogy a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja volt ma, Szabó Zsolt napirend előtti felszólalása enyhén szólva kampány ízű volt, amit szóvá is tett az ülést vezető Cserna Gábor polgármester , ám ettől függetlenül a világnap eszméit senki sem vitatta. A szegénység ellen tenni kell pártállástól függetlenül. És valóban köszönet illeti azokat, akik a segélyezés, a szociális és hajléktalan ellátás területén segítenek a szegényeknek, és a pedagógusoknak is hála, akik törődnek az iskolába, óvodába otthonról éhesen érkező gyerekekkel.

Pintér Tamás(jobbról) képviselő segítséget kért a kilakoltatás sorsára jutott családnak (Fotó: Ady Géza)

A legutóbbi közgyűlés óta történtek összefoglalásakor Tóth Kálmán köszönetnyilvánítása után a polgármester is kitért a partvédelmi munkák lezárására, beszámolt a volt vidám park területén elkezdett sportpályaépítés kezdetéről, a belvárosi rehabilitáció nyitányáról. A kórházi beruházással kapcsolatban elmondta: az egészségügyi intézmény nagy értékű CT megvásárlásához kér segítséget, a gyűjtést elősegítendő jótékonysági bált rendez hagyományteremtő jelleggel november 29-én. Aki teheti, támogassa e nemes célt!

Cserna Gábor elmondta egyebek mellett azt is, hogy szeptember 30-ig benyújtották pályázati kérelmüket az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő településeknek adható úgynevezett ÖNHIKI-támogatásra, illetve Hingyi László bizottsági elnökkel közösen tárgyaltak Janzsó Tamással, az Önkormányzati Ipari Parkok Szövetségének elnökével a dunaújvárosi park fejlesztési lehetőségeiről.

A Kulccsal, Rácalmással közös csatornaberuházással összefüggésben Hingyi László a nyilvánosság előtt is megkérte az érintett táborállási ingatlantulajdonosokat, járuljanak hozzá a szakadópart rézsűzéséhez, ez nemcsak saját érdekük, a szomszédaik ingatlanát is megmenthetik vele. A csatornázás szintén fontos partvédelmi kérdés, és eközben foglalkozni kell a csapadékvíz-elvezetés és az útszélesítés előkészítésével is, mondta a képviselő. Debreczeni Tamás városüzemeltetési igazgató erre válaszul elmondta: elkezdték e teendők vizsgálatát, figyelik a pályázati lehetőségeket is.

Hétfőn kilakoltatják a családot?

A polgármestert és minden jóérzésű embert kért Pintér Tamás: találjanak megoldást egy devizahitel miatt a kilakoltatás mezsgyéjére sodródott családnak.

Devizahitel-tartozás miatt október 21-én kilakoltatás vár egy dunaújvárosi családra, amelyben az anya nem talál munkát, a férj nyolcvanszázalékos rokkant, nyugdíjas, és egy hatéves fiút nevelnek.
- Hogyan történhet ez meg Dunaújvárosban, amikor Orbán Viktor kategorikusan kijelentette, október 15. után kilakoltatások nem lesznek? - tette fel a költőinek tűnő kérdést Pintér Tamás a közgyűlésen, majd elmondta: a polgármester közbenjárására beköltözhetnek a családok átmeneti szállóján egy lakrészbe. A jobbikos képviselő kérte a hivatalt, biztosítsanak a bajba jutott családnak egy önkormányzati lakást, mégpedig gyorsan, mert hétfőn lesz huszonegyedike, a kiköltöztetés napja.

Cserna Gábor polgármester türelmet kért, mert a probléma a lakásügyi bizottság hatáskörébe tartozik. Az elhangzottak alapján pénteken egyeztetnek a segítség módjáról.

Visszahívták  az ügyvezetőt

A Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Kft. ügyvezetőjét, Szántó Ákost azonnali, 2013. október tizenhetedikei hatállyal visszahívta a közgyűlés. A testület bő fél évre, 2014. május 31-ig Mórocz Erikát választotta meg a non-profit kft. új ügyvezetőjének.

Behajthatatlan, törölték

Az önkormányzat számvitelében nyilvántartott, a Papírgyári út 10-11. szám alatti ingatlan volt bérlői által felhalmozott behajthatatlan követelések könyvviteli mérlegből kivezetését engedélyezték a képviselők. Hasonlóan jártak el a nagy összegű behajthatatlan tartozásokkal is. Mind a két esetben elmondható, hogy az önkormányzat gazdálkodási rendjéről szóló rendeletében meghatározott feltételek fennállása esetén, a behajtathatatlan követelést a könyvviteli mérlegben nem lehet kimutatni. A mérlegből kivezetés nem jelenti azt, hogy az önkormányzat elengedi az említett tartozásokat: a követelés a polgármesteri hivatal által behajtandó követelések listájában továbbra is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!