Hírek

2017.02.08. 17:35

Sokfelé kátyúznak az utakon

Dunaújváros - „A burkolathibák száma jelentősen megnőtt az országos közúthálózaton”: így, meglehetősen visszafogott formában ír a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdai közleménye a drasztikusan szaporodó kátyúkról.

Pekarek János

Igaz, nem csodálkozhatunk azon, hogy hirtelen rengeteg kátyú akad az utunkba, ott is, ahol nem szokott lenni. „A csapadékos időjárás és a fagyási olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt” (hogy ismét az útügyi szakembereket idézzük) elegendő egy apró repedés az útburkolaton ahhoz, hogy napok alatt vályúnyi gödör alakuljon ki az úton, különösen, ha nagy terhelésnek kitett a szakasz.

Egy a rengeteg kátyú közül: ez a Budai Nagy Antal úton van
Fotó: Ady Géza

A Magyar Közút Nzrt. télen is folyamatosan végez ideiglenes javítási munkákat a közutakon, elsősorban hidegaszfalt felhasználásával, de ehhez száraz és tartósan nulla fok feletti hőmérséklet szükséges, szól a cég közleménye. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a hidegaszfaltos javítási eljárás szükségképpen nem lehet olyan tartós, mint a meleg aszfalttal történő javítás - de egyrészt ez is jobb a semminél, másrészt a legtöbb helyen olyan fennakadásokat okoznak a kitöredezett kátyúk, hogy mindenképpen kell valamilyen, akár átmeneti megoldást is találni rájuk, legalább csökkentve a balesetveszélyt.

A közutakat több mint száz útellenőr járja, a kátyúzási munkákat a közútkezelő munkatársai ütemezetten végzik. A balesetveszélyes kátyúk javítását követően a gyorsforgalmi- és főutakon, majd folyamatosan haladva a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be.

Hasonló a helyzet Dunaújvárosban is: aligha van olyan útburkolat, ami a napokban bekövetkezett, többszörös időjárásváltozást sértetlenül átvészeli.

Természetesen a városban is elsősorban a forgalmas, agyonhasznált, túlterhelt útszakaszok mennek tönkre. Itt sem lehet minden javítással tavaszig várni: például a Béke körúton, a Szabadság úton, az Aranyvölgyi úton több helyen is betömték a kialakult kátyúkat. Sajnos, némelyik javítás már tönkre is ment...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!