Hírek

2015.11.12. 15:27

Maradt még pénz a LEADER-programból: vannak tervek

Baracs - A Mezőföldi HÍD Egyesület soron kívüli fórumot rendezett soronkívüli pályázati lehetőségek kihasználásáról.

Pekarek János

A Mezőföldi HÍD Egyesület soronkívüli fórumot rendezett szerdán délután a baracsi Idősek Klubjában. A téma egyszerre volt nehéz és örömteli: mint elhangzott, a korábban már lezártnak gondolt európai uniós LEADER-pályázatból maradt még Magyarországon mintegy négyszázmillió forint felhasználható összeg.

Erre kellene most kitalálni az egyesületben együttműködő településeknek olyan terveket, amelyek 1-10 millió forintból megvalósíthatók.

Hárman a fórum résztvevőből: Ács Sándor Mezőfalváról, Bódi Zoltán és Fischer József Hantosról

Az ötletekből fejlesztési terveket kell írni, azokat elfogadtatni a kormánnyal amely kiírja a pályázatokat, majd azok elbírálása után kezdődhetne a munka vagy a beszerzés. A nehézséget az idő rövidsége jelenti: ugyanis a pályázatokat már jövő áprilisban kellene elbírálni, hogy tavaszra már lefuttathassák a közbeszerzési eljárásokat díjazottak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az ötletek, sőt: a fejlesztési tervek még az idén, lehetőleg december elsején összeálljanak...

A fórumon ugyan kevesen jelentek meg (polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek képviselői), ám a résztvevők dicséretére legyen mondva, hogy nem rettentek meg a feladattól! Az ötletek összegyűjtése már zajlott korábban is ezúttal további témaköröket jelöltek ki, és újabb ötletekkel gazdagították az eddigi listát.

Amely a lehető legváltozatosabb területeket érintette! Az egyesület 17 tagtelepüléséről például eddig olyan javaslatok érkeztek, mint gépbeszerzések (fűnyíró, traktor), egyházi felújítások (kálvária), víztisztító rendszer, szennyvíztisztító, napkollektor kiépítése, üvegház létesítése, falukönyv kiadása, szabadtéri edzőpark építése, polgárőr-felszerelések vásárlása, tökmagolaj-préselő berendezés vásárlása, játszóház, vagy éppen erdélyi népdalgyűjtő körút finanszírozása...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!