Hírek

2015.05.06. 12:18

Szabó Tamás újabb kötetbe rendezi az emlékeket

Dunaújváros - Szabó Tamásnak nagy öröm, hogy pótolhatatlan értéket, családi emléket adhatott Berczeli Magdolnának.

Körmendi Erzsébet

- Gyerek voltam még, amikor Tóth Józsi bácsi adott egy fényképet, azt mondta, gyűjtsed a fotókat, jegyezd le a történeteket, és egyszer csinálj belőle egy könyvet. Sajnálom, hogy már akkor nem írtam össze mindent, amit megtudtam, mert most sokkal könnyebb dolgom lenne - mondja Szabó Tamás, aki lokálpatriótaként, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnökeként szívügyének tekinti a pentelei értékek felkutatását. Így jutott hozzá például ahhoz a Gurics családi fotóalbumhoz is, amelyben Berczeli Magdolna édesanyjának lánykori fotója szerepelt. Magdikára sajnos nem emlékszik gyermekkorukból (pedig akár találkozhattak is akkoriban), viszont a temetőnél lévő házuk és az ottani húzós kút képe - amiből egykor ittak - még élénken él benne ma is.

Az emlék: Berczeli Magdolna édesanyja, népviseletben
Fotó: Archív

Az elszármazottakon kívül is sokan kötődnek Penteléhez, szívükön viselik a sorsát. A Dóra család leszármazottaival például máig tartja a kapcsolatot Szabó Tamás, és azt is tudja, hogy a Janicsári pusztáról mostanában jelentek meg fotók az egyik internetes közösségi oldalon. Próbálják az újonnan előkerült anyagokat is feldolgozni, és egy második kötetben megjelentetni, a 2003-ban kiadott Pentele ezer éve című könyvhöz hasonlóan. Szabó Tamás kutatja az értékeket, ám ahogyan mondja: óvatosan kell kezelnie a személyes adatokat, sorsokat, nehogy megbántson vele bárkit is. A kitelepítés például ilyen fájdalmas pont. Vagy említhetjük a kisajátítást is mert a pentelei családok nagyon sokat áldoztak, hogy város épülhessen ezen a helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!