Hírek

2015.08.10. 18:36

Félelmetes látvány volt a rácalmási kikötőben talált 70 centis robbanószerkezet

Rácalmás - Nagyjából hetven-nyolcvan centiméteres volt az a második világháborús bomba, amelyet vasárnap kora délután fedezett fel egy fiú a rácalmási kikötőben.

Körmendi Erzsébet

Elszállították a rácalmási kikötőben augusztus 9-én, vasárnap talált világháborús robbanószerkezetet. A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs altisztje, Bátyi Edina főtörzsőrmester elmondta: egy FAB-50-es típusú szovjet romboló bombát találtak gyújtószerkezet nélkül, amelyet a központi gyűjtőhelyre szállítottak.

A bomba miatt délután mintegy kétszáz méteres sugarú körben a környéket kiürítették. Ez az előzetes információkkal ellentétben két lakóházat és öt lakót érintett, illetve a strandot mintegy száz embernek kellett elhagynia. A két lakóházba nem sokkal este fél nyolc előtt visszatérhettek az ott élők.

A helyszínen tartózkodott Bölcskei Ferenc, a Rácalmás SE Vízisport és Szabadidős Szakosztályának vezetője is. Tőle tudjuk, hogy egy fiú látta meg a robbanószert, amikor lement a partra horgászni. Azonnal szólt az apjának, aki értesítette a hatóságokat.

Dualszky-Kovács Péter mutatta meg tegnap a helyet, ahonnan a második világháborús bombát elszállították a tűzszerészek
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Ránézésre nagyjából hetven-nyolcvan centis lehetett a bomba. Félelmetes látvány volt. Szerencsére nem volt benne a gyújtószerkezete, de akkor is... - emlékezett vissza a vasárnap történtekre Bölcskei Ferenc.

A vízisportos kikötő kialakításakor jelentős földmunkák voltak a környéken, de akkor nem találtak második világháborús maradványokat. De most nagyon kicsi a vízállás a Dunának ebben a holtágában, több helyen száraz lábbal lehet sétálni a mederben. Az állandó vízmozgás folyamatosan koptatta a hordalékos partoldalt, mondhatni: lemosta a földet a bombáról, ami most, az alacsony vízállás miatt láthatóvá vált.

Nem ez az első eset, hogy a környéken világháborús robbanószert találnak. Évekkel ezelőtt a Jankovich-kúria fölötti partoldalban egy családi ház építésekor kellett a tűzszerészeknek bombákat hatástalanítaniuk és elszállítaniuk. Bölcskei Ferenc szerint az apály miatt nem elképzelhetetlen, hogy a stéggel szembeni kis szigeten is előbukkannak lövegek a földből.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!