Hírek

2015.06.02. 15:06

A pusztaszabolcsi fórumon résztvevők azt szeretnék, ha a háborús emlékmű a helyén maradna

Pusztaszabolcs - Az önkormányzat pályázati forrásból szeretné felújíttatni az első világháborús emlékművet. Maradjon a jelenlegi helyén a város emblematikus alkotása, vagy a helyreállítással együtt új, parkosított környezetbe kerüljön? Fórumon vitatták meg...

Körmendi Erzsébet

Csányi Kálmán polgármester elmondta a fórumon, hogy a pályázati lehetőséggel élni kíván Pusztaszabolcs önkormányzata. De tudni kell, hogy mit szeretnének a lakók, mert annak megfelelően állítják össze a pályázati anyagot: a jelenlegi helyén, a patikánál, a Velencei út melletti kereszteződésben maradjon a szobor, vagy a polgármesteri hivatal kertjébe, esetleg a Millenniumi parkba helyezzék át. Erről gyűjtik a pusztaszabolcsiak véleményét.

A fórumon résztvevők egymással is megbeszélték a kérdőívet
Fotó: Ady Géza

- A helyszínváltoztatás gondolata több okból merült fel. A városnak azon a részén gazdasági központ kezd kialakulni, a szobor helyén parkolót alakíthatnánk ki. A Velencei út a közútkezelőhöz tartozik, ezért a szobrot illető minden változtatást, a felújítás minden mozzanatát egyeztetni kell a céggel és az engedélyét kérni. A Millenniumi parkot én nem tartom szerencsésnek, kár lenne az oda pihenni kijárók elől elvenni a teret, szobrokkal túlzsúfolni a területet. Ám ha a polgármesteri hivatal hátsó kertjét választjuk, akkor a hagyományőrzésnek is eleget teszünk, nagyjából harminc méterre a mostani helyétől állna a szobor, kinyitnánk a kerítés, szép parkot alakítanánk ki a szobornak - hangzott el Csányi Kálmán polgármester tájékoztatójában.

- Tartsuk tiszteletben az elődeink akaratát. A szobrot ott kell hagyni, ahol van, hogy mindenki ránézhessen, aki ott elhalad - hangsúlyozta Szajkó János, aki egyetértett azzal, hogy a szobrot mindenképpen kerítéssel kell körülvenni, különben az emberek nekitámasztanák a biciklijüket, kerékpártárolóvá válik.

Szőke Erzsébet ellenzi az emlékmű elmozdítását a jelenlegi helyéről. Kifejtette: egyáltalán nem zavarja a közlekedőket a kilátásban, mert nem a szobor, hanem a STOP-tábla miatt kell megállni a kereszteződésben. Gévainé elmondta: Szabolcs védőszentjeként, szimbólumaként emlegették a szobrot, szeretné, ha az unokája is ott találná, ahol most van. Erben Irén azzal folytatta, hogy az autósok a szobornál fordulnak jobbra, vagy balra, vagyis támpontként szolgál az útbaigazításkor. Valamint: tisztelni kell a háborúban elesett hősöket, és békében hagyni az emlékművüket. Stancer Gábor olyan érvet nem tudott mondani, amiért el kellene vinni a szobrot a jelenlegi helyéről. Mégis úgy véli, hogy a hivatal kertjében, parkosított helyen a jelenleginél méltóbb, impozánsabb lenne a környezete, és ott a megemlékezések is színvonalasabbak lennének, mint ott ahol most van, a városon átvezető út szélén.

A hozzászólók szerint jó volna, ha nagyobb nyilvánosságot kapna a véleménykérés, és minél többen voksolnának az emlékmű helyéről ne csak a fórumon részt vevő harminc ember döntsön. Csányi Kálmán zárszavában elmondta, a településfejlesztési bizottság június 15-én alkot véleményt az emlékművel kapcsolatban, addig várják a pusztaszabolcsiak szavazatát a honlapon megtalálható kérdőíven. A fórum résztvevőit is megkérdezte az elöljáró, és a 24 szavazólapból 22-nek a kitöltője az eredeti helyén szeretné látni a szobrot.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!