Hírek

2014.02.06. 19:55

Vízimentők: szolgálat közel 70 strandon

Dunaújváros - Csütörtökön mutatkozott be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a Munkásművelődési Központban. Persze találtunk egy Dunaújvárosból elszármazott főszereplőt.

Szabó Szabolcs

- Az EU-ban évente közel 350 ezer ember életét lehetne megmenteni, ha tudnánk, minként kell és lehet újraéleszteni egy embert. A statisztikák alapján Magyarországon is egy kisebb városnyi embert lehetne megmenteni. Az óvatosabb becslések szerint közel húszezer embernek lehetne segíteni. Az újraélesztés a keringés újraindítása pedig megtanulható - mondja Illés Zoltán a Dunaújvárosból indult vízimentő, aki strandmentes időszakban rendre az országot járja, hogy minél több embernek átadja az újraélesztés technikáját. Sőt, a vállalkozó kedvű fiataloknak még állás is tud ajánlani, avagy legyél te is vízimentő!

Varga Edit és Illés Zoltán könnyen tanulható segítség

- Magyarországon évente több ezer ember életét lehetne megmenteni, ha tudnánk, hogy pontosan mit is kell tenni, ha valakinek leáll a keringése. Nem szabad megijedni, segíteni kell - mondja Illés Zoltán hivatásos vízimentő, aki ugyan már nem él Dunaújvárosban, de gyári újvárosinak tartja magát.

- Számos helyen megfordulunk már az országban és minden településen, így Dunaújvárosban is nagyon pozitív fogadtatásban volt részünk. Itt a Munkásművelődési Központban is sok olyan ember betéved hozzánk, aki később megismerkedik az újraélesztés technikájával. Sokan azt gondolják, hogy ez egy misztikus dolog, de ez nem így van. Némi fegyelemmel könnyen elsajátítható és emberéleteket menthet. Illés Zoltán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület képviselőjeként természetesen toborzó munkát is végez most Dunaújvárosban.

- A tavalyi nyári szezonban 65 strandon dolgoztunk a Balaton környékén és számos más helyen az országban. Napi szinten közel kétszáz munkatársunk dolgozott azért, hogy ne legyen gond a strandokon, a fürdőkben. Azoknak a fiataloknak, akik jó úszástudással és vízbiztonsággal rendelkeznek egy tanfolyam elvégzése után fix munkalehetőséget kínálunk. Legális, bejelentett munka, és melyik mai fiatal ne szeretne végig dolgozni egy egész szezont a Balatonon. Ott vagyunk minden nagyobb fesztiválon, a Szigeten és Balaton Soundon is.

A vízimentők munkásságával pénteken 17 órától minden érdeklődő megismerkedhet az MMK-ban.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 1999-ben alakult.

Fennállásuk 15 éve alatt eddig több 3000 ember életét mentették meg.

A vízimentők oktatói egynapos képzésen tanítják a legfontosabb újraélesztési technikákat. Ma 17 órától bővebb tájékoztató tartanak az MMK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!