Hírek

2015.11.10. 16:02

Hadüzenet a fatolvajoknak

Mezőfalva - Elrajtolt az Erdők védelme elnevezésű program. A Vadex, az Mezőfalvi Zrt., az önkormányzat és a rendőrség vezetői, szakemberei egyeztették a téli akció feladatait kedden.

Körmendi Erzsébet

Az idei Erdők védelme akció kedden kezdődött a Mezőfalván tartott egyeztetéssel, amelyen a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a Mezővalvi Zrt., a rendőrség és az önkormányzat vezetői vettek részt. Márok Csaba polgármester egyebek mellett azt mondta el felvezetésében, hogy a falopások visszaszorításában elért eredményhez hozzájárult a közös fellépésük, a rendszeres ellenőrzés, az odafigyelés és a szociális tűzifa program is, amelynek keretében a rászorulóknak segíteni tudják a téli tüzelő gondok megoldását.

Az együttműködő szervezetek vezetői, képviselői egyeztették az Erdők védelme akció főtt tennivalóit Mezőfalván. Képünkön a Vadex szakemberei, Haas Béla vadászati ágazati igazgató, Hefler László erdőgondnok, Balsay Zsolt erdőgazdálkodási vezető, Tóth Károly termelési vezérigazgató-helyettes, valamint a Mezőfalvi Zrt. vadászati ágazatának vezetője, Katona József
Fotó: Ady Géza

Dr. Varga Péter megyei rendőrfőkapitány is hasznos és jó példaként üdvözölte az erdővédő összefogást, amelyben a polgárőrök is segíteni tudnak.

A Vadex részéről elsőként Tóth Károly termelési vezérigazgató-helyettes foglalta össze a társaságuknál tavaly történt eseteket. Kiemelte: részt vesznek a Belügyminisztérium által szabályozott szociális tűzifa programban, mellette speciális megoldásként ágfát, illetve munkaigényesebb, de magasabb fűtőértékű tuskót is tudnak biztosítani a rossz anyagi helyzetben élőknek, rendkívül kedvező áron. Hangsúlyozta: erdőből faanyagot gyűjteni mindig valamilyen erdészeti fakitermelési tevékenység után lehet, az illetékes erdészet irányítása mellett. Fát erdőből legálisan kiszállítani csak bizonylat (számla) alapján lehet.

Katona József a Mezőfalvi Zrt. vadászati ágazatvezetője az összefogásuk visszatartó erejét emelte ki, valamint elmondta azt is, hogy vágástéri hulladékot ők is biztosítanak a rászorulóknak téli tüzelőként, jelenleg például huszonketten szednek náluk fakivágás után visszamaradt ágakat. Javasolta továbbá, hogy ezen a télen ne csak nappal, hanem éjszaka is razziázzanak.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!