Hírek

2015.05.07. 19:23

Hagyaték a harmadik évezred küszöbéről - Gombos István kiállításmegnyitója Ráckevén

Ráckeve/Dunaújváros - Egy kisváros nagy eseménye volt Gombos István ötvös iparművész tárlatmegnyitója a ráckevei Keve Galériában.

Várkonyi Zsolt

Gombos István Ferenczy Noémi-díjas és Vörösmarty-díjas ötvös iparművész – aki egyben Dunaújváros humán-ügyekért felelős alpolgármestere – eddigi pályafutását bemutató tárlat nyílt csütörtökön a ráckevei Árpád Múzeum Keve Galériájában, ahol a művész kisplasztikáiból összeállított életmű június 21-ig tekinthető meg. A kiállítást dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke nyitotta meg.

Gombos István Vörösmarty díjas és Ferenczy Noémi-díjas ötvös-iparművész szobrai és kisplasztikái beszédes alkotások. Egy életmű állomásai, amelyek a jövőben csak gazdagodni fognak. A különböző korszakokban készült művek nem pusztán azokra a társadalmi viszonyokra reagálnak, amelyekben születtek, hanem az alkotóban született benyomások lenyomatai is egyben.

Dr. Dorkota Lajos köszöntőjében érdekes kérdést tett fel: „Tekinthetünk-e úgy ezekre a művekre, mint egy időkapszulára? Egyik nézőpontból minden bizonnyal igen, ugyanakkor a művészetben épp az a szép, hogy az alkotások nem szűnnek meg párbeszédet folytatni az idővel, és legfőképpen a bennünk is folyamatosan változó világgal!” – adta meg egyben a választ is.

„A művészet arra hivatott, hogy a múlandó hasonlatot átitassa az örökkévalóság üzenetével.”- zárta egy örökérvényű Rudolf Steiner idézettel köszöntőjét dr. Dorkota Lajos. Gombos István, mint alkotó ember művészeti öröksége messzebb mutat a mi életünknél, üzenete a távoli jövő nemzedékeihez is elér!

A kiállítás alkotásai között sétálva érezhető az a dinamika, amely a „fém megmunkálása során született”. Legyen az figuratív szobor vagy geometrikus alkotás, élővé válhat a szemünk előtt. Gombos István, aki ötvösművész, iparművész és szobrász is egyben, több évtizedes alkotói pálya során kimunkált és „finomhangolt” benyomásai, mind ott tükröződnek egy-egy művében. Mindegyik egy gondolat, egy érzés egyben, amely újakat is ébreszthet. Ezek az új gondolatok szerepet játszanak egy-egy alkotás megszületésében is. A művész ugyanakkor műveiben reflektál a körülötte és a benne lévő folyamatosan változó világra is, amely élővé varázsolja azokat! Alkotásaival jelen van a képzőművészeti és kulturális színtéren, gazdagítva ezzel tágabb és kisebb közösségünk, Dunaújváros értékeit is.

Gombos István megköszönve a vendégek érdeklődését utalt rá: már nem csak két híd köti össze a két települést, Dunaújvárost és Ráckevét, hanem három, hiszen a harmadik az a kulturális kötődés, amelyet csütörtökön nyitottak meg. A megnyítót, amelyen több, mint százan voltak, megtisztelte jelenlétével dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Cserna Gábor Dunaújváros MJV polgármestere, Ráckeve képviseletében pedig eljött Vereczkei Zoltán alpolgármester is.

Ballada a vasgyárról - 10 éve történt

Gombos István Hagyaték a harmadik évezred küszöbén című alkotása tíz évvel ezelőtt megihlette a társművészetet, a dunaújvárosi Bartók Táncszínházat is, Ballada a vasgyárról címmel. Hogy miről szól a Ballada a vasgyárról? Énekes Istvánt a darab rendezőjét idézve: „A ›végéről‹ szól, a dolgok legvégéről. A dacos önbizalomról, mellyel romhalmazainkat építjük nap mint nap magunk körül és önmagunkban. A dölyfös ostobaságról, ahogyan minden reggel szándékosan elfelejtjük, hogy csupán átutazók vagyunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!