Hírek

2013.03.11. 17:49

Hagyományok és újítások a rácalmási városvédőknél

Rácalmás - Pallos László lemondása után új elnököt választottak a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai. Bodnár Sándor határozott elképzelésekkel vette át a stafétát.

Körmendi Erzsébet

Bodnár Sándor a kilencvenes évek vége felé lett tagja a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesületnek.

- Akkor figyeltem fel  a városvédőkre, amikor elkezdtek foglalkozni a Nagy-sziget védetté nyilvánításával, és az egyesület zászlajára tűzték a Jankovich-kúria visszaszerzését. Ezek  komoly célok voltak akkoriban - hangsúlyozta Bodnár Sándor, az egyesület új elnöke, aki hivatalos munkáját tekintve a Dunaferr Vámügynökség alapítója és ügyvezető igazgatója.

Bodnár Sándor új elnök

Elmondása szerint egy ideje már benne volt a levegőben, hogy esetleg felvállalja a civil szervezet irányítását. Korábban tagja volt az  elnökségnek, aktívan részt vett a Tökfesztivál előkészítésében, szervezésében. Egyre jobban megismerte a városvédő csapatot, amelynek valamennyi tagja elhivatottan veszi ki részét a társadalmi munkából, nem keveset áldoz a szabadidejéből a közösségért, a rendezvényekért. Az előző körben - amikor Szalai Árpád visszavonult - Bodnár Sándor aktív részese volt az elnökkeresésnek, ám a befutó,  Pallos László sajnos családi okok miatt nem sokáig volt vezető.

- Eleinte vonakodtam, de egyre inkább kezdtek körvonalazódni bennem az elképzelések, és igent mondtam a felkérésre - mondta  az elnök, majd hozzátette: - Hiszek a csapatmunkában, a közös vezetésben, és úgy érzem, az elnökség tagjai kiválóan viszik a  területüket, három éve együtt dolgoznak, megismerték egymást,  remekül tudunk  együtt dolgozni,  továbbá baráti körök is jelezték, hogy csatlakozni szeretnének hozzánk.

Szeretnék, ha a közelgő  Almavirág Fesztivál igazán a helyieké lenne

Bodnár Sándor hangsúlyozta: az egyesülettől továbbra is távol tartják a politizálást, nem szeretnék, ha az csatározások színterévé válna. Céljuk még élhetőbbé, szebbé varázsolni Rácalmást, közhasznú szervezetként átvállalni az önkormányzattól a virágosítást, a műemlékvédelmet, a településszépítést. Az elnök számít a városlakókra, a helyi vállalkozókra, hogy megfelelő támogatottságuk legyen tettekben és anyagiakban egyaránt. Mert a  rendezvények-  például a Tökfesztivál - költsége tetemes.

Folytatni szeretnék a népszerű hagyományokat,  a művésztábort, illetve a közösségi térrel tavaly megkezdett parkosítást: gondolkodnak például a Millenniumi tó megmentésén. A Tökfesztivál már  országossá nőtte ki magát, éppen ezért nagyon szeretnék, ha a közelgő  Almavirág Fesztivál igazán a helyieké lenne május 11-én, mégpedig ezúttal is a sport, az egészség és a család jegyében.

Fontos, hogy a felesége mellette álljon

A tizenkilenc évvel ezelőtt létrehozott egyesület  alapítója, építőköve Szalai Árpád, aki saját bevallása szerint felesége, Ilike asszony nélkül nem ért volna el ilyen sikereket. A  Szalai házaspár neve fémjelezte majd' két évtizedig a városvédőket, akiknek a lelkesedése és a tettvágya országosan ismertté és elismertté tette a rácalmási civil közösséget. Az új elnök, Bodnár Sándor elmondta, hogy nagyon számít az elnökség tagjaira. Valamint a felesége,  Gabi támogatására, mert Szalai Árpádhoz hasonlóan ő is  a nejével együtt   -   megbeszélve minden gondot, tervet  - tud sikeres városvédő elnök lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!