Hírek

2015.11.29. 18:46

Hagyományos disznótor

Baracs – Pálinkás áldomással, hagymapucolással kezdődött a Baracs- Templomosi Baráti Kör közel tíz éve tartó hagyományőrző disznóvágása szombaton a kis iskola udvarán.

Horváth László

A faludisznótort mindig adventkor rendezi meg a baráti kör. Ezúttal hiába ugrottak fel a legények az egyik utánfutóra – kézben mindenféle butykossal –, mire a közeli parkolóban megfordult a járgány, már megérkezett az „áldozat”. Macula Mihály egyesületi vezető és segítője gyakorlatilag félkészen, előre feldarabolva szállította a helyszínre a disznót.

– Először vágtunk ilyen formán, mert volt olyan lakó, akit zavartak az események hangosabb mozzanatai – árulta el bontás közben Macula Mihály. – A hagyományokat azonban így is sikerül megőrizni, hiszen a leszúráson és a pörkölésen kívüli tennivalók már helyben, a régi falusi szokások szerint történtek.

Macula Mihály (jobbról) irányítja a munkálatokat. Az asztalvégén Megyesi Sándor és Hoffmann Károly fejti a bőrt Fotó: Horváth László

Míg a férfiak a szétszedést, darabolást végezték, addig az asszonyok a fazekaknál szorgoskodtak. Az itókák mellett reggelire sült vér, majd kicsit később pecsenye került az asztalra. Délre húsleves, majd este felé toroskáposzta szerepelt az étlapon. A levágott sertésből készült hurka, kolbász és a két meghagyott hátsó sonka az egyesület közösségi rendezvényeinek élelmezését szolgálja majd.

Délutánra zenész is érkezett. mulatozással, beszélgetéssel zártuk a napot – ismertette a gazdag programot az egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!